Κόντρα Τουρκίας-Γαλλίας για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να μην υιοθετήσει την "απαράδεκτη" πρόταση νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων την οποία οι γάλλοι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη.

"Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε αυτή την πρόταση νόμου (...) που μας αφαιρεί το δικαίωμα να απορρίψουμε τις αβάσιμες και άδικες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας και του έθνους μας", δήλωσε ο Γκιουλ σε ανακοίνωσή του.

"Αναμένουμε ότι θα επικρατήσει στη Γαλλία η λογική και η ευθυκρισία και ότι θα απορριφθεί αυτό το σχέδιο νόμου", προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Γκιουλ εκφράζει την ελπίδα ότι "η πολυετής γαλλοτουρκική φιλία, τα κοινά συμφέροντα και η συμμαχία τους (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) δεν θα θυσιαστούν προς όφελος προεκλογικών υπολογισμών".

ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση των γαλλικών σχεδίων να διώκονται όσοι αρνούνται ότι οι μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους συνιστούν γενοκτονία. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα αποκήρυξε το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας και απείλησε να αποσύρει τον τούρκο πρεσβευτή της από το Παρίσι αν το επίμαχο νομοσχέδιο περάσει, ενώ ο Ερντογάν δήλωσε ότι, αντί να κατηγορεί την Τουρκία, η Γαλλία θα έπρεπε αντιθέτως να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φέρεται να διέπραξε στην Αλγερία και τη Ρουάντα.

Οι Τούρκοι απορρίπτουν τον όρο γενοκτονία για να περιγράψουν τις σφαγές των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν το 1915. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Η Γαλλία θεωρεί τις σφαγές αυτές γενοκτονία. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο το οποίο θα τιμωρεί οποιονδήποτε αρνείται ότι η σφαγή των Αρμενίων συνιστά γενοκτονία με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ.

Το ζήτημα απειλεί να επιδεινώσει τις τουρκο-γαλλικές σχέσεις οι οποίες είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας της αντίθεσης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, στην γαλλική «πρόκληση» περί γενοκτονίας των Αρμενιών, οι Τούρκοι απάντησαν με «αντίποινα» για το δικό τους «αιματηρό» παρελθόν. Η Γαλλία διατηρούσε στρατεύματα στη Ρουάντα το 1994 και ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε έχει κατηγορήσει τη Γαλλία ότι έκανε ελάχιστα για να σταματήσει τη γενοκτονία που εκτυλισσόταν τότε στη χώρα του.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την Κυριακή ότι η Άγκυρα θα έφερνε στην επιφάνεια το ζήτημα της «γαλλικής αποικιοκρατίας» και θα άρχιζε «να λέει αλήθειες για παντού στον κόσμο».