Κουρδική ταινία στο 58ο ΦΚΘ

Στο πλαίσιο του 58ου ΦΚΘ και ειδικότερα στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια θα προβληθεί η ταινία Zer του Καζίμ Οζ.Η ταινία δομείται γύρω από την ιστορία ενός νεαρού μουσικού κουρδικής καταγωγής από τη Νέα Υόρκη που περιπλανιέται στα βάθη της Τουρκίας ψάχνοντας ένα τραγούδι που του τραγούδησε η γιαγιά του. Η αναζήτηση θα τον οδηγήσει σε μαγευτικά τοπία, θα τον φέρει σε επαφή με μία ανεπιτήδευτη κουλτούρα, τα ίχνη της γενοκτονία του κουρδικού πληθυσμού του Ντερσίμ το 1938 και τελικά στις ίδιες του τις ρίζες.

Η ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης (Απρίλιος 2017), διακόπηκε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προβολή της καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι η ταινία έχει προσβλητικό περιεχόμενο.

Ο σκηνοθέτης

Ο Καζίμ Οζ είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος κουρδικής καταγωγής. Θεωρείται από τους κύριους εκπροσώπους του κουρδικού κινηματογράφου στην Τουρκία. Η ταινία Zer είναι η έκτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του. Οι προηγούμενες πέντε ταινίες του έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία από Φεστιβάλ στην Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά κ.α.