Κρίσιμα κεφάλαια συζήτησης στην επικείμενη συναντηση Ερντογάν-Ομπάμα
Ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, ετοιμάζεται για το δεύτερο ραντεβού με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα.

Τα κρίσιμα κεφάλαια συζήτησης για την Τουρκία είναι η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το δημοκρατικό άνοιγμα, το άνοιγμα στις σχέσεις με την Αρμενία και το Κυπριακό.

Η επίσπευση της διαδικασίας από την ομάδα Μινσκ στην οποία είναι μέλος και η Αμερική, σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για το μέλλον του ανοίγματος της Ankara στις σχέσεις με την Αρμενία.

Μεταξύ των τουρκικών προσδοκιών υπάρχει και η παρότρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί ένα χρονοδιάγραμμα.

Από τη σκοπιά της Ουάσινγκτον, όλες οι κρίσιμες γεωγραφικές ζώνες που βλέπουν οι Αμερικανικοί διπλωμάτες μόλις ανοίγουν το χάρτη, έχουν άμεση σχέση με την Τουρκία.

Η ένταση που κλιμακώθηκε με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κρίσιμη κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ είναι τα θέματα που έρχονται να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις της ατζέντας.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, η επικρατέστερη αναμονή είναι πως με την επίσκεψη Erdoğan θα ενισχυθεί ο συνεταιρισμός-πρότυπο μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής και η 7η Δεκεμβρίου θα καταστεί ένα σημαντικό ορόσημο στον άξονα Ankara-Ουάσινγκτον όπως ακριβώς έγινε και η 5η Νοεμβρίου.

Πηγή:TRT