Ξάνθη: Μουσική των Δερβίσηδων
Συναυλία «Αφιέρωμα στην μουσική των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων» θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις 21.30 στον Μπεκτασίδικο τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο, μετά την περυσινή πρώτη επιτυχημένη οργανική συναυλία στο Μπεκτασίδικο Τεκέ Κιουτουκλού Μπαμπά στο Σέλινο.

θα πραγματοποιηθεί συναυλία-αφιέρωμα στην μουσική των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, με την προσθήκη του ψάλτη και τραγουδιστή Νίκου Ανδρίκου. Η συναυλία θα περιλαμβάνει ύμνους Ilahiκαι Nefes, πλαισιωμένους από οργανικές συνθέσεις κατά τα πρότυπα των τελετουργικών των δύο προαναφερθέντων ταγμάτων σουφισμού. Έμφαση θα δοθεί στην πιστή απόδοση της ατμόσφαιρας των τελετουργικών αυτών μέσω του ιδιαίτερου ύφους ερμηνείας και του αυθεντικού οργανολογίου (Νέι, Λάφτα, Σάζι, Μπεντίρ, Ούτι και Βιολί) Συντελεστές Νίκος Ανδρίκος Τραγούδι, Λάφτα, Σάζι -Γιώργος Ψάλτης Βιολί - Μάρκος Σκούλιος Νέι, Ούτι - Νίκος Παναγούλιας Κρουστά - Γιάννης Κατσούλης Ούτι.

Ο τεκκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί o τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές nείναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιία από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.(ΕΡΤ)