Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Από τα μέσα, μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να τρυπήσει για πρώτη φορά το γεωτρύπανο "'Ομηρος", της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο ήδη "έπιασε δουλειά" και κατεβαίνει προς τον βυθό, σε βάθος 1750 μ., σηματοδοτώντας την έναρξη των ερευνών προς εντοπισμό φυσικού αερίου.

Γύρω από την πλατφόρμα της αμερικανικής εταιρείας υπερίπτανται ισραηλινά, μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στα ανατολικά της πλατφόρμας έχουν αναπτυχθεί σκάφη του ισραηλινού ναυτικού.

Η κυπριακή κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, τις πληροφορίες ότι άρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 12.

"Η Νότια Κύπρος, με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη και εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι "πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας" θα ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες για πετρέλαιο στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για φυσικό αέριο.

"Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε ερώτηση - στη διάρκεια εκδήλωσης της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο - για τον κίνδυνο κρίσιμών εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ