Κύπρος: Περιουσιακό στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών
Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Derviş Eroğlu και ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας συνήλθαν και πάλι σήμερα στα πλαίσια των ειρηνευτικών συνομιλιών τους με στόχο να βρουν μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

 

Το περιουσιακό απασχόλησε και πάλι σήμερα τους δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δυομιση ώρες.

Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος Eroğlu δήλωσε ότι το περιουσιακό ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

 

Πρόσθεσε ότι το άνοιγμα και η λειτουργία του σημείου διέλευσης του Yeşilırmak συζητήθηκε κατά την έναρξη της σημερινής συνάντησης.

 

Επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής τόσο στην ΤΔΒΚ όσο και στην ελληνοκυπριακή Νότια Κύπρο είναι ικανοποιημένοι με το άνοιγμα της διόδου, ο κύριος Πρόεδρος δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη περάσει χρησιμοποιώντας τη δίοδο.

«Προτείναμε το άνοιγμα και άλλων διόδων, κάτι που χαιρετίστηκε από τον κύριον Χριστόφια», είπε.

 

Ο κύριος Πρόεδρος επίσης δήλωσε ότι στη συνάντηση αξιολόγησαν τις εργασίες που διεξάγονται από τους αντιπροσώπους τους σχετικά με το περιουσιακό και συζήτησαν τις προτάσεις των δύο πλευρών επι του περιουσιακού για να βρουν συγκλίσεις.

 

Η επόμενη συνάντηση τους θα γίνει την πρώτη Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

 

Μιλώντας και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τις συνομιλίες τους κυρίως στο περιουσιακό κεφάλαιο.

 

Επίσης πληροφόρησε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας Kudret Özersay και ο Επίτροπος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Γιώργος Ιακώβου θα συνεχίσουν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες επί του περιουσιακού.

 

«Οι αντιπρόσωποι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στις τεχνικές λεπτομέρειες του περιουσιακού κεφαλαίου και οι δύο ηγέτες θα τους καθοδηγήσουν επί του θέματος» διευκρίνισε.

 

Ο κύριος Ντάουνερ είπε ότι το περιουσιακό είναι ένα περίπλοκο θέμα και γι’αυτον τον λόγο οι αντιπρόσωποι θα συνέλθουν την Τετάρτη και στις επόμενες προγραμματισμένες

μέρες εντός του Οκτωβρίου για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

Πηγή:Bayrak