Κύπρος: Προειδοποίηση για το περιουσιακό από την ICG
property="content:encoded">

Η αποτυχία μιας συμφωνίας για το περιουσιακό ζήτημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα αδύνατη μια συνολική συμφωνία στο νησί, προειδοποίησε η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG).

"Εάν οι πολιτικοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την επιτακτική ανάγκη για μία συμφωνία για το περιουσιακό, το ζήτημα θα εξακολουθήσει να επιστρέφει για να στοιχειώνει τους λαούς τους, τα δημόσια ταμία τους και τις διεθνείς τους σχέσεις για πολλά ακόμη χρόνια," ανέφερε η τελευταία έκθεση της [[ICG]] που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Περιγράφοντας το [[περιουσιακό ζήτημα]] ως λυδία λίθο για τη συνεχιζόμενη συζήτηση της επανένωσης του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η ICG υπογράμμισε, "Η αδυναμία να έρθουν σε μία συμφωνία εκείνη τη στιγμή, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον του κοινού στόχου".

Σε άρθρο της Hürriyet τονίζεται, ότι το περιουσιακό είναι το πιο δύσκολο κεφάλαιο στις εν εξελίξει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι Ελληνοκύπριοι έχουν καταθέσει χιλιάδες υποθέσεις στο [[Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων]] και επιθυμούν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Τουρκία.

"Μια συνολική συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αν οι δύο πλευρές μπορέσουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση σχετικά με τις προτάσεις τους -ένα έργο που απαιτεί ευελιξία, εμπιστοσύνη και δημιουργικότητα," αναφέρει η έκθεση. "Είτε πετύχουν, είτε αποτύχουν οι τρέχουσες συνομιλίες, το ζήτημα της ιδιοκτησίας δεν είναι στατικό και θα έχει μεγάλη και συνεχή επίπτωση στον Κυπριακό λαό και την Τουρκία".

Συμβουλεύοντας τα μέρη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του περιουσιακού ζητήματος και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να ευνοεί κάποιους συμβιβασμούς -συμπεριλαμβανόμενης της σύνταξης τοπικής νομοθεσίας προκειμένω να επιτραπεί σε όλους τους Κύπριους να διεκδικήσουν αποζημίωση για τις εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες τους, ή να προβούν σε ανταλλαγές ακινήτων- η έκθεση καλεί επιπλέον τις δύο πλευρές να προετοιμάσουν από κοινού μια μελέτη οικονομικών επιπτώσεων, πάνω σε διάφορες προτάσεις για την ανάπλαση των ακινήτων και στις δύο ζώνες.

"Η ιδιοκτησία είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που συνδέεται με ένα αίσθημα δικαιοσύνης και ταυτότητας," υποστηρίζει η έκθεση. "Χωρίς συμφωνία σε όλες τις πτυχές του περιουσιακού ζητήματος, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μία αμοιβαία, αναγνωρισμένη, βιώσιμη διευθέτηση όλων των αξιώσεων. Εάν τα εμπλεκόμενα μέρη χρειάζονται έναν επιτακτικό λόγο, για να ρίξουν όλο το βάρος τους στον τρέχον τέταρτο σημαντικό γύρο των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του [[ΟΗΕ]], για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία -ή και οποιονδήποτε άλλο αμοιβαία αποδεκτό διακανονισμό- είναι ότι διαφορετικά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστούν το περίπλοκο ιδιοκτησιακό πρόβλημα".