Λ. Παπαδήμος: Πέντε λόγοι για να μείνουμε στο ευρώ
Με 255 ψήφους η Βουλή παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, καθώς και από τους ανεξάρτητους που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμμαχία, όπως και από τους Γιώργο Λιάνη, Μιλένα Αποστολάκη, Έλσα Παπαδημητρίου και Σωτήρη Χατζηγάκη.

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, από τους οποίους καταψήφισαν 38 βουλευτές. Εκτός από τους βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψήφισαν και οι Πάνος Καμμένος (ΝΔ), Χρήστος Κατσούρας και Τσετίν Μαντατζή (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη θέση των κομμάτων τους.

Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.

"Είναι ανάγκη να δώσουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για τη σωτηρία της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ο κ. Παπαδήμος τόνισε: "Συμφωνώ με την παρατήρηση ότι είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ τα οικονομικά προβλήματα παραμένουν. Όμως τα προβλήματα θα αυξηθούν αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη. Η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού, έχει επιπτώσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γίνεται δυσμενέστερη η εξόφληση του χρέους, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές".

"Αντίθετα", συνέχισε ο πρωθυπουργός "με τη συμμετοχή της χώρας ευρωζώνης συνεπάγονται και οφέλη εφόσον ασκείται η κατάλληλη πολιτική. Αυτή είναι αλήθεια και δεν είναι εκβιασμός. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν".

Αργά το βράδυ, ο ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Νωρίτερα, ο κ. Νταλάρα είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το ίδιο θέμα.