Το «μάτι της Κωνσταντινούπολης» στην Αθήνα

Άρωμα Κωνσταντινούπολης θα αποκτήσει η οδός Πειραιώς στις 12 Μαΐου, καθώς το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί εκδήλωση της Τουρκικής πρεσβείας αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του Τούρκου φωτογράφου Αρά Γκιουλέρ (Ara Güler).

Στο επίκεντρο της βραδιάς, η προβολή του βραβευμένου σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του Γκιουλέρ, κατά την προετοιμασία της αναδρομικής έκθεσής του στην Κωνσταντινούπολη.

Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύει έκθεση 40 φωτογραφιών του, μέσα από τις οποίες απαθανατίζει καθημερινά στιγμιότυπα, με πρωταγωνιστές απλούς ανθρώπους και φόντο την Κωνσταντινούπολη.

Οξυδερκής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Αν και έγινε γνωστός από την αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία, έκανε διεθνή καριέρα για περισσότερα από εξήντα χρόνια και έχει δημιουργήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες.

Τουρκο-αρμένιος, γεννήθηκε στην Πόλη πριν από 88 χρόνια και μεγάλωσε μέσα στην Ιστικλάλ και το Μπέγιογλου. Φωτογράφισε όλη την Τουρκία και κάλυψε γεγονότα σε πολλές γωνιές του κόσμου. Ο πρώτος ανταποκριτής του περιοδικού Life στην Εγγύς Ανατολή, από τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο, με διακρίσεις και εκθέσεις διεθνώς. Εκτός από τους ανώνυμους κατοίκους της Πόλης, έχει φωτογραφίσει τον Τσόρτσιλ, την Γκάντι, τον Χίτσκοκ, τον Νταλί, τον Πικάσο κ.α. Ένα τριώροφο σπίτι στο κέντρο του Πέραν, στο Γαλατάσαραϊ, κληρονομιά του φαρμακοποιού πατέρα του, έχει μετατραπεί σήμερα σε μουσείο-αρχείο με 800.000 φωτογραφίες του. Κανένας άλλος δεν έχει φωτογραφίσει την Πόλη των δεκαετιών του '50 και του '60 με τον τρόπο που το έχει κάνει ο Αρά Γκιουλέρ.