Με καταλήψεις η επιστροφή της τρόικας
Εν μέσω καταλήψεων - μέχρι το τέλος του ωραρίου - κτιρίων των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γεωργίας, αλλά και Οργανισμών, από εργαζομένους, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ στις 13 Οκτωβρίου συνεδριάζει εκτάκτως το Εurogroup, που θα αποφασίσει για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Το απόγευμα, το ανώτατο κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο ενώ το τεχνικό βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ στην Αθήνα για να κάνει παράλληλη αξιολόγηση της οικονομίας. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μεταβούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα περάσουν από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Στο μεταξύ, ήδη έληξαν οι καταλήψεις στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Στα υπόλοιπα υπουργεία και υπηρεσίες που τελούν υπό κατάληψη, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ έχει διατυπωθεί και η πρόταση να παραταθούν, ώστε η διάρκειά τους να συμπεριλάβει χρονικά και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τον συμβολικό χαρακτήρα των κινητοποιήσεων τονίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς: «Δώσαμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι 'δεν πάει άλλο', καθώς οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και περισσότερο οι εργαζόμενοι του Δημοσίου, έχουν σηκώσει τα μέγιστα των βαρών. Οι συνολικές απώλειες και μετά τη νέα μείωση κατά 20% που προωθείται με το νέο μισθολόγιο, υπερβαίνουν το 50%... Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι άδικα και αναποτελεσματικά, αφού οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας και σε μεγαλύτερη ύφεση».

«Είναι μύθος τα όσα αναφέρονται για το υψηλό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου το οποίο είναι από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», επισημαίνει ο κ. Τσικρικάς, προσθέτοντας, ότι ο αγώνας της ΑΔΕΔΥ δεν αφορά αποκλειστικά στους μισθούς. «Οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε προσβάσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, ο οποίος επιβάλλεται να παίξει τον αναπτυξιακό του ρόλο».

Το απόγευμα, στις 18:00, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Αργότερα στο Σύνταγμα, η ΠΟΣΠΕΡΤ και ενώσεις εργαζομένων των φορέων του Δημοσίου από τους οποίους ξεκινά η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, οργανώνουν συναυλία με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν εικοσιτετράωρες απεργίες στις 5 και 19 Οκτωβρίου.

Επικαιροποίηση του Μνημονίου

Η τρόικα θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τον καθορισμό των απολύτως δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής των μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Έτσι, σε ορίζοντα 20 ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ και να τα εφαρμόσει εν συνεχεία.

Εν τω μεταξύ, την έγγραφη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πιστή τήρηση των όρων και υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) παρέλαβε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΜΠΕ