Το μετάλλιο "'Αγιος Βασίλειος, ο Χρυσός Χατζής" στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Τουρκία-Το μετάλλιο «'Αγιος Βασίλειος, ο Χρυσός Χατζής», απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Ομοσπονδία Καππαδοκικών Σωματείων. Σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Προκόπιο (URGUP) της Καππαδοκίας, στο πλαίσιο συνεδρίου με θέμα «Καππαδοκία, η κοιτίδα των πολιτισμών», ο πρόεδρος των Καππαδοκικών Σωματείων, κ. Θεοφάνης Ισαακίδης απένειμε στον Πατριάρχη το μετάλλιο που θεσπίσθηκε για να τιμά μεγάλες προσωπικότητες που αναδεικνύουν την παράδοση της Καππαδοκίας. Ο κ. Ισαακίδης χαρακτήρισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως «αγγελιοφόρο των πολιτών της Καππαδοκίας στο παρόν και στο παρελθόν, και στο μέλλον».

«Αποτελεί παράδειγμα για όλους τους Έλληνες», είπε ο πρόεδρος των Καππαδοκικών οργανώσεων που ανέδειξε ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη το ετήσιο προσκύνημα στην Καππαδοκία, που εγκαινίασε ο ίδιος πριν από δέκα περίπου χρόνια.

Αρχισε τότε η τέλεση λειτουργιών σε πολλούς από του ναούς που είχαν εγκαταλειφθεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923. «Τα χώματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για εμάς, διότι οι άγιοι της θρησκείας μας βίωσαν εδώ», είπε ο Πατριάρχης και προσέθεσε: «Μπορεί οι Χριστιανοί που έζησαν εδώ να έχασαν τη γλώσσα τους, αλλά δεν έπαψαν ποτέ να συνεχίζουν τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Εκπαιδεύστε κι εσείς τα παιδιά σας να ζήσουν και να μάθουν τον ορθόδοξο ελληνικό πολιτισμό για να τον συνεχίσουν και στο μέλλον».