«Μετοίκησις»:Η έκθεση της Λίζης Καλλιγά στην Κων/πολη
Την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19.00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Λίζης Καλλιγά, με τίτλο «Μετοίκησις».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 25 εντυπωσιακές φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης. Ο φακός εστιάζει στα αρχαϊκά αγάλματα των Κορών τυλιγμένα μέσα στα λευκά υφάσματα που τις προστάτευαν κατά τη μεταφορά τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο νέο τους σπίτι. Η φωτογράφηση άρχισε λίγο πριν την προετοιμασία για τη μεταφορά των εκθεμάτων, το 2007. Η εικαστικός σημειώνει: «Όταν άρχισε η προετοιμασία για την μεταφορά τους έζησα από κοντά μια πολύ σημαντική και μοναδική εμπειρία. Ο χώρος είχε μεταβληθεί σε μια μεγάλη αίθουσα νοσοκομείου-χειρουργείου. Συντηρητές και αρχαιολόγοι με άσπρα γάντια περιτριγύριζαν τα αρχαία αντικείμενα, με ησυχία και με τις οδηγίες ενός άψογα καλομελετημένου σχεδίου, εκτελούσαν τις εργασίες που έπρεπε. Ετοιμαζόντουσαν για τον εγκιβωτισμό τους, το κάθε ένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να μεταφερθούν απόλυτα ασφαλή, με τον γερανό, από το Ιερό βράχο στο Νέο Μουσείο που βρίσκεται από κάτω. Τυλιγμένα στα πανιά τους τα αγάλματα γινόντουσαν μυστηριώδη και με ένα παράξενο τρόπο τα έβλεπα σα να ήταν ζωντανά κάτω από το λευκό ύφασμα που τα σκέπαζε. Με το μυαλό μου έφτιαχνα παραμύθια και ιστορίες, με την μηχανή μου προσπαθούσα να κάνω εικόνα όλα αυτά που έβλεπα και αισθανόμουν».

Η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα διευκρινίζει: «Η Λίζη Καλλιγά επιτυγχάνει μία λεπτή ισορροπία στην απόδοση της αίσθησης που προκαλούν τα αδιαπέραστα προστατευτικά υφάσματα και οι κυρίαρχοι όγκοι εντός τους. Υπάρχουν στιγμιότυπα στα οποία πρόσωπα, μέλη ή και ολόσωμες μορφές διαγράφονται ευδιάκριτα πίσω από τα καλύμματά τους καλώντας τον θεατή ν’ αφουγκραστεί τους φόβους και τις προσδοκίες τους για το επερχόμενο ταξίδι τους.»

Τυπωμένες αναμνήσεις, παγωμένες στο χρόνο, οι τελευταίες στιγμές τους στο παλιό «σπίτι» τους, οι στιγμές της «μετοικήσεως», του αποχωρισμού και της άφιξης συνθέτουν όχι τόσο μία προσπάθεια φωτογραφικής τεκμηρίωσης, αλλά μία ιμπρεσιονιστικής αντίληψης απόδοση μιας κρίσιμης στιγμής στο ‘βίο’ των συγκεκριμένων αγαλμάτων.

Η έκθεση Μετοίκησις πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (24 Απριλίου-6 Ιουνίου 2010) από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερώματός του σε σύγχρονες γυναίκες εικαστικούς. Η έκθεση εντάχθηκε, επίσης, στη Photobiennale που διοργάνωσε το Μουσείο Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη το 2010. Η έκθεση έρχεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου θα εκτεθεί από 5 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2011, μετά από μία στάση στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα (15 Δεκεμβρίου 2010-23 Ιανουαρίου 2011). Την επιμέλεια συνυπογράφουν η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα, και η ιστορικός τέχνης, Χριστίνα Πετρηνού.

Λίζη Καλλιγά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1975 μέχρι το 1980 και ασχολήθηκε σχεδόν από την αρχή με τη φωτογραφία και τη χαρακτική. Δημιούργησε ωστόσο και κάποιες εγκαταστάσεις. Στο έργο της κύρια συστατικά είναι ο χρόνος (ως παρελθόν και ως αποτύπωση πάνω στους ανθρώπους και στους τόπους), το φως και το σώμα. Στο έργο της Μεταμορφώσεις. Το Σώμα μου-Το Σώμα σου (1985-1990) προβάλει με slides φωτογραφίες πάνω στο γυμνό γυναικείο σώμα του μοντέλου, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πως το σώμα είναι ένα κέλυφος που περιέχει την ίδια την ιστορία του, παίζοντας ταυτόχρονα με της έννοιες άυλο (φως)-υλικό (σώμα). Με την εμπλοκή πολλών υλικών και διεργασιών (προβολές, φωτογραφία, σχέδιο) δημιουργεί εικόνες του γυναικείου σώματος, που προβληματίζουν τον θεατή και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο πραγματικό ή φανταστικό είναι το σώμα.

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τις Σπέτσες.

Επιλογή ατομικών εκθέσεων

2010

Μετοίκησις, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα / Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Χριστίνα Πετρηνού

2008

Ό,τι Έρχεται στο Φως, Πινακοθήκη Λ. Κανελλόπουλος, Ελευσίνα

Επιμέλεια: Χριστίνα Πετρηνού

Sea Pastels, Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Επιμέλεια: Χριστίνα Πετρηνού

1998

Ιερά Οδός, Αισχύλεια 98, Ελευσίνα / Σπίτι της Κύπρου, Aθήνα

1991

Συνάντηση με την Αφροδίτη της Μήλου, Δημοτικό Σχολείο Αδάμαντα, Μήλος / Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας.

Μεταμορφώσεις: το Σώμα μου – το Σώμα σου, Γκαλερί Bodo Niemann,

Bερολίνο, Γερμανία

1989

Μεταμορφώσεις: το Σώμα μου – το Σώμα σου, Cambridge Darkroom,

Καίμπριτζ, Αγγλία

Χώρος και Ματιά, Ιλεάνα Τούντα Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διεθνής

Μήνας Φωτογραφίας

1985

Φανελάκια – Μονοτυπίες, Γκαλερί Άνεμος, Κηφισιά

Επιλογή ομαδικών εκθέσεων

2009

Νέες Μορφές, 50 χρόνια μετά, Μουσείο Μπενάκη

2007

4η Μπιεννάλε της Τασκένδης, Ουζμπεκιστάν

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, Ελληνική συμμετοχή

L’Εau et les Rêves, Gallerie Κamchatka, Παρίσι, Γαλλία

2006

Μεταμφιέσεις, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

Ρέον Ύδωρ, Τελλόγλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη

Η Συλλογή της Alpha Bank, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Η Θάλασσα, Όνειρο και Ουτοπία, 5η Μπιεννάλε Αρμενίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνική συμμετοχή

Το Σκιάχτρο, Ίδρυμα Αβέρωφ-Τοσίτσα, Μέτσοβο

Επιμέλεια: Όλγα Δανιηλοπούλου, Nico de Oliveira, Nicola Oxley

arthistory.com, Γκαλερί Καλφαγιάν, Αθήνα

Summa Artists, Barlaymont, Βρυξέλλες, Ελληνική συμμετοχή

Οργάνωση: Υπουργείο Εξωτερικών. Επιμέλεια: Μαίρη Μιχαηλίδη

23η Μπιεννάλε Αλεξάνδρειας, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

Επιμέλεια: Χριστίνα Πετρηνού

Το Φως, Χειμερινό Φεστιβάλ του Σαράγεβο, Σαράγεβο Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Ελληνική συμμετοχή

Επιμέλεια: Χριστίνα Πετρηνού

2005

Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

23η Μπιεννάλε Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος, Ελληνική συμμετοχή

Επίτροπος: Χριστίνα Πετρηνού

2003

Aρχαιολογίες, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού,

Φωτογραφική Συγκυρία, Θεσσαλονίκη / Δημοτική Πινακοθήκη, Αθήνα

Επιμέλεια: Γιάννης Σταθάτος

1998

Ελληνικοί Ορίζοντες, London Institute και περιοδεία στην Αγγλία

Επιμέλεια: Roger Wollen