Μια (άλλη) στρατηγική για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα
Λίγο πριν από τις εκλογές και σε μια προσπάθεια αλλαγής της προεκλογικής ατζέντας, η κυβέρνηση θυμήθηκε τους μετανάστες και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η δική τους έλλειψη πολιτικής βούλησης να εφαρμόσουν μια συμπαγή, δίκαιη, υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική. Πρόσφατα οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας κκ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος επιχείρησαν, σε κοινή δήλωσή τους, να ταυτίσουν τους μετανάστες με την ‘πηγή του κακού’ για τα μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας της ελληνικής κοινωνίας. Τους χαρακτήρισαν ‘ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί’, τη στιγμή που ο πραγματικός κίνδυνος ανάφλεξης της κοινωνίας προέρχεται από τη συγκρουσιακή ρητορική και τον μισαλλόδοξο λόγο, που τροφοδοτεί ευθέως τα άκρα.

Το μεταναστευτικό έτσι αποκτά βαθιά πολιτικό χαρακτήρα, καθώς είναι συνυφασμένο με την (αν)ασφάλεια και τη συνοχή της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας εξωθώντας της σε ολοένα σκοτεινότερα μονοπάτια. Αυτά του ακροδεξιού και ξενοφοβικού λόγου, της αύξησης της ρατσιστικής βίας και κυρίως της ανέξοδης καλλιέργειας φοβικών συνδρόμων.

Σε αυτά οφείλουμε να αντιτάξουμε έναν ρεαλιστικό λόγο, βασισμένο στην πραγματικότητα, αντιπροτείνοντας λύσεις στη λογική της ασφάλειας για όλους, μετανάστες και έλληνες πολίτες, και μέσα από την οπτική της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνει

συνέντευξη τύπου

την Τρίτη 10 Απριλίου στις 13.00, με θέμα

«Μια (άλλη) στρατηγική για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα»

στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων

Μακεδονίας-Θράκης (Στρατηγού Καλλάρη 5).

Μιλούν:

• Αντρέας Τάκης, πρώην Γεν. Γραμματέας Υπ. Εσωτ., επικ. καθηγητής, ΑΠΘ

• Αλέκος Φτίκας, πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου (συν. επιτροπή Θεσ/νίκης)

• Κωστής Τσιτσελίκης, πρόεδρος ΕΕΔΑ, αναπ. καθηγητής, Παν. Μακεδονίας

Συντονίζει η Κάκη Μπαλή, δημοσιογράφος.

Στη συνέντευξη τύπου θα διατεθεί υλικό τεκμηρίωσης και δελτίο τύπου που επίσης θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΔΑ την Κυριακή 6 Απριλίου. (www.hlhr.gr)

Ταυτόχρονα με τη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στην Αθήνα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ακαδημίας 60 στην οποία θα μιλήσουν:

• Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΕΔΑ, επικ. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

• Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

• Απόστολος Βείζης, γιατρός, υπεύθυνος προγραμμάτων Γιατρών Χωρίς Σύνορα – Ελληνικό Τμήμα

Συντονίζει ο Κωστής Παπαιωάννου, πρώην πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Πληροφορίες: Δήμητρα Δημητρακοπούλου (6936 713727).