Μηνύματα στήριξης από την ΕΕ
Σε μηνύματα στήριξης, αλλά και συστάσεις για επιπλέον περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων προέβησαν την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το 2010 είναι ένα βήμα προς στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται επιπλέον περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων, πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε δε, «αδιανόητο» και «παράλογη ερώτηση» τα περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Πάντως ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνη της.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, αλλά πρέπει να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ... Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ή να αφήσουμε την Ελλάδα να υποθέσει ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να λύσουν τα δικά της προβλήματα», πρόσθεσε.

Σημαντικά βήματα για τη μείωση του ελλείμματος αναγνωρίζει στην Ελλάδα η Ανγκέλα Μέρκελ, τονίζοντας, ωστόσο, πόσο σημαντικό είναι οι χώρες της ευρωζώνης να υπακούσουν στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση της μείωσης των ελλειμμάτων τους σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Πιο αυστηρός ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ τονίζει ότι η Ελλάδα εχει πολύ δουλειά να κάνει, προσθέτοντας όμως ότι «κάποιες αποφάσεις ελήφθησαν χθες (Πέμπτη) από την κυβέρνηση».

Η αύξηση του χρέους αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, προειδοποιώντας την Ελλάδα ειδικά ότι έχει να κάνει πολύ δουλειά για να αντιμετωπίσει τα δικά της θέματα.

Πηγή:ΕΘΝΟΣ