Μπουτάρης: «Κωνσταντινούπολη χωρίς Πατριάρχη δεν γίνεται»

Εγκάρδια συνάντηση είχαν σήμερα το μεσημέρι στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.«Η συνάντησή μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει να αναπτύξει ο Δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο κ. Μπουτάρης έφτασε στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης συνοδευόμενος από τρεις Αγιορείτες Μοναχούς καθώς και από συνεργάτες του στην Αγιορείτικη Εστία, της οποίας είναι Πρόεδρος.

Αμέσως κατευθύνθηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και αφού άναψε τρία κεριά, προσκύνησε τις εικόνες στο τέμπλο και σε άλλα σημεία του Ναού.

Ο νέος Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί για ποιο λόγο η βυζαντινή ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του Πατριαρχικού Ναού και όχι στο κεντρικό τμήμα του τέμπλου. Οι ιερείς του Πατριαρχείου εξήγησαν στον κ. Μπουτάρη ότι η συγκεκριμένη εικόνα μαζί με εκείνη της Παναγίας της Παμμακαρίστου προέρχονται από την Ιερά Μονή Παναγίας Παμμακαρίστου, η οποία αποτέλεσε για έναν και πλέον αιώνα, μετά την Άλωση, έδρα του Πατριαρχείου. Στο κέντρο του τέμπλου, έδειξαν οι ιερείς, υπάρχει άλλη αγιογραφημένη εικόνα του Τιμίου Πρόδρομου.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Χαίρω πάρα πολύ για την συνάντησή μας με τον κ. Μπουτάρη, για πρώτη φορά ως Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, και του ευχόμεθα καλή θητεία για το καλό του λαού της Θεσσαλονίκης. Χαιρόμεθα για τη συνεχιζομένη αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους δια της Αγιορειτικής Εστίας και όχι μόνον. Και ευχόμεθα αυτό το πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας να συνεχίζεται επί τω κοινώ αγαθώ. Είναι ελληνικό το μετέχειν της πόλεως και είναι χριστιανικόν το διακονείν τους αδελφούς. Στη θητεία σας εύχομαι να συνδυαστούν αυτά προς όφελος της διακονίας και εξυπηρετήσεως των καλώς νοουμένων συμφερόντων του ευσεβούς λαού της Θεσσαλονίκης, εκείθεν και όλης της Ελλάδος και των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος. Είμεθα αισιόδοξοι διότι ξεκινήσατε καλά και η αρχή αυτή δείχνει και την συνέχεια της συνεργασίας και της συμπράξεως», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεχόμενος τον κ. Μπουτάρη.

Απαντώντας ο κ. Μπουτάρης και αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Πόλη, με αφορμή την έκθεση που διοργανώνει στο Ζωγράφειο η Αγιορειτική Εστία με θέμα: "Doug Patterson - Ζωγραφίζοντας σε τόπους Ιερούς. Άγιον Όρος - Αγία Αικατερίνη Σινά", είπε με εμφαντικό τρόπο: «Κωνσταντινούπολη χωρίς Πατριάρχη δεν γίνεται».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια. Μάλιστα όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι τον Αύγουστο θα επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο, ο κ. Μπουτάρης άφησε να εννοηθεί ότι είναι και δική του επιθυμία να επισκεφθεί το αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους ακολούθησε κοινή συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, π. Καλλίνικο Ιβηρίτη, π. Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και π. Νείλο Σιμωνοπετρίτη, τον ειδικό Σύμβουλο της Εστίας Δημήτριο Σαλπιστή καθώς και τους συνεργάτες του Δημάρχου Αναστάσιο Ντούρο, Μιχάλη Λειβαδίτη και Γαβριέλα Scheiner.

Στη συνέχεια παρακάθισαν στην Πατριαρχική τράπεζα.

«Ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη και ουσιαστική συνάντηση γιατί θίξαμε πάρα πολλά θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τις σχέσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης με το Πατριαρχείο. Ένα από αυτά που μπορώ να πω είναι η βούληση του Δήμου να ανεγερθεί ένα μνημείο, ένα άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, που υπήρξε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Η συνάντησή μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει να αναπτύξει ο Δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Πηγή:Φως Φαναρίου