Μπροστά σε νέα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής
Την απάντησή του στους επικριτές της απόφασης για τη δημιουργία φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων του Εβρου έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, υπογραμμίζοντας το αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, το σεβασμό της ελληνικής κυβέρνησης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί στη Βουλή η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εξέτασης αιτημάτων ασύλου και η δημιουργία υπηρεσιών υποδοχής και κράτησης μεταναστών.

«Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της επειδή θέλει το αυτονόητο , να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της. Ίσως κάποιοι θα επιθυμούσαν να καταστεί η Ελλάδα κέντρο μακράς παραμονής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των μεταναστών που έρχονται από όλο τον κόσμο και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Ελληνική κοινωνία δεν αντέχει αυτό το βάρος. Γι αυτό παίρνουμε μέτρα και επιμένουμε στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που φέρνει την Ελλάδα προ δυσβάσταχτων ευθυνών.» σημείωσε ο Χρ.Παπουτσής.

Σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε: «Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα , την αγωνία και την ελπίδα των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή.». «Θέλω όμως να τονίσω, ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη υποχρέωση να προστατεύσει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και όσων κατοικούν νόμιμα στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί η συνταγματική τάξη της χώρας μας και ο νομικός πολιτισμός μας. Αυτό απαιτεί η υποχρέωσή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μία κοινότητα αξιών που εγγυάται την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη, τη συνοχή και την αλληλεγγύη.».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα περάσουν από ψηφοφορία στη Βουλή μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής: «Υλοποιούμε μια δέσμη μέτρων που ψηφίζονται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μιας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Αναθεωρείται το νομικό πλαίσιο για την οργάνωση εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών και την υποχρεωτική απέλαση εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της διαχείρισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, κατά μήκος των 12,5 χιλιομέτρων των χερσαίων συνόρων στον Έβρο η κυβέρνηση προχωρά στην εγκατάσταση αποτρεπτικών μέσων ανεξέλεγκτα εισερχομένων παράνομων μεταναστών. «Τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο περίπου 128.000 παράνομων μεταναστών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός αυτός άγγιξε τους 512 χιλιάδες. Μόνο από την Τουρκία το πρώτο 11μηνο του 2010 μπήκαν περίπου 50 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, εξ αυτών οι 43.500 από τον Έβρο. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και έχουμε ευθύνη απέναντι στον Έλληνα πολίτη να την αντιμετωπίσουμε» είπε ο υπουργός.

«Είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα ελέγξουν τα σύνορά τους» ήταν το σχόλιο της Κομισιόν.