Ν. Σαρκοζί: Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει
Περίπου μια ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ στην αυλή της προεδρίας τα μίντια πολλών ευρωπαϊκών χωρών περίμεναν τις δηλώσεις.

Ο Γάλλος Πρόεδρος άφησε τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξέλθει πρώτος για να κάνει δηλώσεις στα ελληνικά και στα αγγλικά.

"Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Εγώ τόνισα και τονίζω ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως και κάνει με οποιοδήποτε τίμημα και κόστος διότι ακριβώς το θέλουμε εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τη χώρα μας, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να είναι μία χώρα ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη και αναπτυξιακή. Να γίνει μία χώρα που φεύγει από την κρίση και εξασφαλίζει σιγουριά και ασφάλεια για τους πολίτες της. Είμαστε λοιπόν απόλυτα αποφασισμένοι. Είμαστε επίσης απόλυτα αποφασισμένοι να υπάρχει διαφάνεια σε όλα"., ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ. Σαρκοζί να στείλει τους δικούς τους εμπειρογνώμονες για να παρακολουθήσουν και να έχουν μία πλήρη εικόνα για το τι κάνει η Ελλάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο καλεσμένη είναι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα εκφράσει την επιθυμία να στείλει τους δικούς της εμπειρογνώμονες για να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα του γίγνεσθαι στη χώρα μας. "Έτσι θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια για το τι κάνει η Ελλάδα", υπογράμμισε ο Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Νικολά Σαρκοζί και τον γαλλικό λαό για τη στήριξη που διαχρονικά αλλά και σήμερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δείχνουν για τη χώρα μας. Πρόκειται για μία υποστήριξη την οποία αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και είναι ιδιαίτερη χρήσιμη σήμερα που περνάμε μία κρίσιμη περίοδο. Η στήριξη αυτή είναι πολύτιμη για να αλλάξει Ελλάδα και να γίνει μία καλύτερη Ελλάδα.

Μετά την αναχώρησή του κ. Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε με τη σειρά του στα διεθνή μίντια.

"Έχουμε ηθική υποχρέωση", είπε, "ως χώρες της ευρωζώνης και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι ένας πολιτισμός είναι μια οικογένεια και είναι μια αλληλεγγύη. Όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει δυσκολίες τα άλλα μέλη θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να το βοηθήσουν. Η αποτυχία της Ελλάδας θα είναι αποτυχία όλης της Ευρώπης. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και αποτελεσματική λύση. Έχουμε ηθική υποχρέωση αλληλεγγύης και έχουμε μια οικονομική υποχρέωση αλληλεγγύης", τόνισε.

Στέλνοντας ένα μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, πρόσθεσε: "Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός έχει πολύ ταλαιπωρηθεί αυτούς τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες. Όμως για πολλά χρόνια οι μεταρρυθμίσεις είχαν αναβληθεί και γεννήθηκαν κακές συνήθειες. O Έλληνας πρωθυπουργός μου έδωσε όλες τις διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει με προσοχή και ακρίβεια όλες τις υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Μου υπέδειξε μάλιστα την ανησυχία και ενδιαφέρον που δείχνουν οι ελληνικές αρχές για τη διαφάνεια, γι΄ αυτό και κάλεσαν τους Ευρωπαίους συνεργάτες και από άλλες χώρες της Ευρώπης για να διαπιστώσουν βήμα προς βήμα τις εξελίξεις".

Θυμηθείτε όταν το 2008, πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος, στις ΗΠΑ, η τράπεζα Λήμαν Μπράδερς χρεοκόπησε, ήταν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος που πλήρωσε. "Είναι αδύνατο να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα για λόγους οικονομικούς και για λόγους ηθικούς " υπογράμμισε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε στη συνέχεια ότι θα μεταβεί στη Γερμανία τις προσεχείς μέρες για να συνεχίσει με την καγκελάριο Μέρκελ "τη συνεργασία και το συντονισμό ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, που επέτρεψε να εξασφαλίσουμε την προστασία της Ευρώπης".

Υπάρχει σήμερα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, τόνισε, "μια απόλυτη ταύτιση απόψεων για να αντισταθούμε στην κερδοσκοπία, στην αποτυχία και να προστατεύσουμε την Ευρώπη".

Με την κ. Μέρκελ "συζητούμε για τους δρόμους και τα μέσα που θα βοηθήσουν να επιταχύνουμε την οικονομική σύγκληση στην Ευρώπη και για να θέσουμε σε ισχύ όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στις 21 Ιουλίου " κατέληξε ο Πρόεδρος Σαρκοζί.

Το μεσημέρι, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι στη Βαρσοβία, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πορεία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ