Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας- ΔΝΤ
Ξεκινάει μια νέα εποχή στις σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού η Άγκυρα θα πληρώσει την τελευταία δόση  στο ΔΝΤ και μετά από 52 χρόνια δεν θα χρωστά ούτε ένα δολάριο στο Ταμείο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τουρκία Μαρκ Λούις, δήλωσε ότι με το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Τουρκία θα συγκαταλεχθεί μεταξύ των χωρών που θα συμβάλουν χρηματοοικονομικά στο IMF.

«Εκτιμούμε τη συμβολή που έχει κάνει η Τουρκία στο παγκόσμιο δίκτυο ασφάλειας που συνιστά σημαντικό κομμάτι της διεθνούς απάντησης κατά της παγκόσμιας κρίσης», είπε ο Λούις.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα αυξηθεί η δραστηριότητα της Τουρκίας μέσα στο ΔΝΤ το οποίο εκπροσωπεί 188 κράτη, αναφέροντας τα παρακάτω:
«Υπάρχει μια δυνατή σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και το ΔΝΤ και εμείς αναμένουμε αυτή η σχέση να συνεχιστεί και στο μέλλον. Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του ΔΝΤ, αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο δίπτυχη. Θα συνεχίσουμε τον στενό μας διάλογο ειδικότερα επί θεμάτων οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής».
Η Τουρκία η οποία πήρε δάνειο ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ υπογράφοντας 19 συμφωνίες stand-by σε διάρκεια 47 ετών μέχρι το 2008, από αυτό το μήνα και έπειτα θα κάθεται πια στην άλλη πλευρά του τραπεζιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τουρκία, σε περίπτωση που η χώρα μας συμβάλει με το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο Διάσωσης, θα είναι η 23η από τις 39 χώρες που συμβάλλουν περισσότερο.

Η κυβέρνηση του ισλαμικού κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη, ανέλαβε χρέος 23,5 δισ. δολάρια προς το ΔΝΤ όταν ήρθε στην εξουσία το 2002.
Το 2008 η Άγκυρα ολοκλήρωσε την τελευταία της συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αρνήθηκε να λάβει νέα βοήθεια για το 2010 έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πω η τουρκική οικονομία από το 2011 έχει πάψει να αναπτύσσεται με τους ρυθμούς που επιθυμούσε η ισλαμική κυβέρνηση παρά το γεγονός πως το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 5%.