Νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με Τουρκία θέλει η Ισπανική προεδρία
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, υποσχέθηκε ότι θα εντείνει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Μετά από συνομιλίες χθες, στη Μαδρίτη με τον Τούρκο πρωθυπουργό, [[Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν]], ο κ. Θαπατέρο επανέλαβε ότι η Ισπανία υποστηρίζει έντονα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα για έναρξη διαπραγματεύσεων σε όσο περισσότερα θέματα είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής προεδρίας που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιοριστεί σε 12 από τα 35 κεφάλαια που εξετάζονται για όλες τις υποψήφιες χώρες.

Επίσης άλλα οκτώ κεφάλαια των διαπραγματεύσεων έχουν παγώσει λόγω της κατάστασης στην Κύπρο. Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε επίσης την ελπίδα για την έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα σε άλλα τέσσερα ακόμη κεφάλαια, όπως αυτά της παιδείας, της υποδομής, της ενέργειας και της υγείας των ζώων. Αναμένεται ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας θα συζητηθεί σήμερα στην [[Ευρωπαϊκή Επιτροπή]].