Νταβούτογλου: Η ΕΕ προσπαθεί να χτίσει τείχος εναντίον της Τουρκίας, όσο αφορά τη θεώρηση βίζας
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι, πρέπει να ενεργοποιηθεί μια νέα αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η δομή που υιοθέτησε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν καλύπτει πια τις διεθνείς ανάγκες.

Ο Νταβούτογλου παρευρέθηκε σε ένα γεύμα εργασίας στα πλαίσια του 25ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ασίας – Ειρηνικού στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει τόσο να συνεχίσει με την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ, όσο και να επιδείξει μια ισχυρή παρουσία στην Ασία, εν θέλει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο κατά την επερχόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με το ΑΑ, αναγνώρισε την παγκόσμια ανάγκη για μια διαδικασία πολιτικής μεταρρύθμισης.

"Η δομή που προέκυψε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη, δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις διεθνείς ανάγκες," υποστήριξε.

"Χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη για τον ΟΗΕ. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε μια αποστολή του ΟΗΕ, η οποία θα αντιπροσωπεύει όλον τον κόσμο, όχι μόνο τους νικητές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου," πρόσθεσε.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε επίσης ότι, η οικονομία δεν διοικείται πλέον από ορισμένα κέντρα, και ότι οικονομικοί οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, χρειάζονται επίσης αναδιάρθρωση.

"Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια νέα οικονομική τάξη. Το G-20 είναι μια δομή που επικρατεί στο εν λόγω ζήτημα στις μέρες μας. Ως μέλος του G-20, η Τουρκία είναι πρόθυμη να ενεργήσει ως πρωτοπόρος δύναμη πίσω από αυτή τη νέα οικονομική τάξη," συμπλήρωσε ο υπουργός.

Περιγράφοντας την Τουρκία ως μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον κόσμο, ο Νταβούτογλου είπε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες και τα καθιερωμένα οικονομικά κέντρα όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα πρέπει να αγνοούν τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

"Διαφορετικά, η ειρήνη δε θα μπορέσει να καθιερωθεί στον κόσμο. Πρέπει να βρούμε απαντήσεις στις ανάγκες των 49 λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών", τόνισε.

Εκφράζοντας την βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Νταβούτογλου ανέφερε, "Θα πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις και στην Ασία".

"Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι ο μόνος στρατηγικός δεσμός που απαιτείται για την εκ νέου εγκαθίδρυση των οικονομικών και ιστορικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ανατολικής Ασίας μπορεί να υποστηριχθεί μέσω της Τουρκίας. Ευχόμαστε οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να αντιληφθούν αυτό το γεγονός μια μέρα".

Τέλος, ο Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι, η Ευρώπη προσπαθεί να χτίσει ένα τείχος όσο αφορά την απόκτηση βίζας εναντίον της Τουρκίας.

"Αυτοί που προσπαθούν να χτίσουν τείχη στο σημερινό μετακινούμενο κόσμο, τελικά θα χάσουν. Εάν η ΕΕ προσπαθήσει να χτίσει ένα τείχος όσο αφορά τη θεώρηση βίζας στα βορειοδυτικά της Τουρκίας, θα είναι σίγουρα ο χαμένος σε ισχύ και κύρος," τόνισε.