Νταβούτογλου: Θέλουμε να θεμελιώσουμε μια ειρηνική Ευρώπη
"Θέλουμε να θεμελιώσουμε μια ειρηνική Ευρώπη, που όλοι μπορούν να ζουν ελεύθερα" δήλωσαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. 'Αχμετ Νταβούτογλου και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γιόσκα Φίσερ.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε κοινή συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στα πλαίσια της "Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου" του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ομάδα των "σοφών" έχει συγκροτηθεί για να προετοιμάσει και να φωτίσει τις επόμενες δεκαετίες δήλωσαν οι δύο υπουργοί.

"Πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στην "ανοχή" καθώς η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται και η ανοχή μειώνεται." είπε ο Τούρκος Υπουργός κ. Νταβούτογλου ξεκαθαρίζοντας οτι η συνάντηση δεν αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το μέλλον της Ευρώπης.

"Το να ζούμε όλοι μαζί είναι μια πρόκληση" είπε ο κ. Φίσερ και προσέθεσε: "Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας θεσμός ευρύτερος από την Ε.Ε.

και θεμελιώδεις αρχές του είναι η ποικιλομορφία και η ανοχή, βασικός μας στόχος είναι να ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά" Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2011.

Η ομάδα έχει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς η μετανάστευση και οι θρησκευτικές διαφορές διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής στην Ευρώπη.

Η Ομάδα των σοφών είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσει τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην συνέντευξη τύπου και να συντονίσει τις σκέψεις και τις ενέργειες της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΑΠΕ