Ο Βόσπορος μολύνεται καθημερινά
property="content:encoded">

Το Στενό του Βοσπόρου, τόσο όμορφο να το βλέπει κανείς από τη στεριά, θα μπορούσε να έχει εξίσου εντυπωσιακό βυθό, αλλά τα μέλη μιας μη-κυβερνητικής οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει 250 καταδύσεις στο Στενό από το 2005, ισχυρίζονται ότι τα νερά είναι πολύ βρώμικα.

"Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχει μόλυνση· μόνο η πυκνότητα του πληθυσμού ποικίλλει. Τα πλοία είναι η νούμερο ένα πηγή ρύπανσης της θάλασσας. Κάθε σκουπίδι που πετάμε στη θάλασσα καταστρέφει τους οικοτόπους των θαλάσσιων ειδών. Παραδείγματος χάριν, ένα λάστιχο θέλει 450 χρόνια για να διαλυθεί. Κατά τη διάρκεια της διάλυσής τους, τα λάστιχα δηλητηριάζουν το περιβάλλον," δήλωσε ο Χακάν Τιριακί (Hakan Tiryaki), επικεφαλής της Κίνησης Υποβρύχιου Καθαρισμού (STH), σύμφωνα με τη Hürriyet.

Η STH είναι μια μη-κυβερνητική οργάνωση με έδρα στην Τουρκία, αφοσιωμένη στο να ευαισθητοποιεί το κοινό, όσο αφορά στη θαλάσσια μόλυνση. "Βουτώντας σε πολυσύχναστα μέρη, θέλαμε να επισημάνουμε την έννοια της θαλάσσιας μόλυνσης," ισχυρίζεται ο Τιριακί.

Δυστυχώς, ανεξάρτητα από την ομορφιά της θέας του Βοσπόρου από τη στεριά, η κατάσταση στο βυθό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ένας συνοπτικός κατάλογος των ευρημάτων της STH, αντικατοπτρίζει τις ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές των γειτονιών της [[Κωνσταντινούπολης]], κοντά στις οποίες βρέθηκαν. Το καρότσι ενός πλανόδιου πωλητή είναι ακινητοποιημένο στον πυθμένα κοντά στο Εμινονού (Eminönü), φανταχτερά φυλαχτά γυαλίζουν στον πάτο της θάλασας κοντά στο Ουσκουντάρ (Üsküdar), ενώ μαχαίρια είναι καρφωμένα στο βυθό από τη μεριά του Καντικόι (Kadıköy).

Πάει καλά, αλλά μπορεί όλα αυτά τα απορρίμματα στο [[Βόσπορο]] να έχουν πεταχτεί ασυνείδητα; "Μια μπαταρία φορτηγού χρειάζεται δύο και τρία άτομα για να μετακινηθεί. Κάτι τόσο βαρύ δεν μπορεί να πεταχτεί στη θάλασσα κατά λάθος. Ένα κομμάτι ξύλινου πατώματος 12 τετραγωνικών δεν μπορεί να πέσει κατά λάθος στη θάλασσα. Υπάρχουν πολλές πλαστικές σακούλες και άλλα απορρίμματα που περιμένει κανείς να βρει εκεί κάτω. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά είναι αδύνατο να πετάξει κανείς κατά λάθος στο νερό ένα θερμαντικό σώμα," συμπλήρωσε ο Τιριακί.

Οι περισσότερες περιοχές του Βοσπόρου, στις οποίες η STH συλλέγει τα στοιχεία της, είναι κατάλληλες για καταδύσεις, και η ομάδα βουτάει μόνο συγκεκριμένες μέρες προκειμένω να συλλέξει έναν ακριβή κατάλογο των υποβρύχιων ευρημάτων. Αντίστοιχα, η ομάδα είναι σε θέση να συγκρίνει π.χ. τις διαφορές των ευρημάτων σε μία περίοδο δύο ημερών.