Ο Ερντογάν εν όψει των εκλογών
Ευθείες απειλές του προέδρου Ερντογάν κατά της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet για τις νέες αποκαλύψεις της στο «θαμμένο» σκάνδαλο εξοπλισμού εξτρεμιστών ισλαμιστών στη Συρία από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, ΜΙΤ. Επιβολή κρατικού ελέγχου στην ισλαμική τράπεζα Bank Asya, δέκατη μεγαλύτερη τράπεζα σήμερα στην Τουρκία και δημιούργημα υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πάλαι ποτέ συμμάχου και σήμερα ορκισμένου εχθρού του Ταγίπ Ερντογάν.

Αποκλεισμός της πλατείας Ταξίμ από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εμποδιστούν συγκεντρώσεις για τη δεύτερη επέτειο από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί, τον Ιούνιο του 2013. Προπαγανδιστικές προκλήσεις για μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, επ' αφορμή της 562ης επετείου από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453...

Με τις εξελίξεις του τελευταίου διημέρου στη γείτονα, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου (καθοριστικών για τα ηγεμονικά σχέδια του Ερντογάν περί τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ώστε να επιβάλει προεδρικό σύστημα στη χώρα), το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία φορτίζεται επικίνδυνα, με τις φωνές για αντιδημοκρατική εκτροπή να πληθαίνουν.

Χωρίς περιστροφές εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε τη δίωξη σε βάρος του εκδότη της Cumhuriyet για τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού που -σύμφωνα με την εφημερίδα- χρονολογείται τον Ιανουάριο του 2014 και καταγράφει την κατάσχεση οπλισμού που μετέφεραν τρία φορτηγά της MIT στους εξτρεμιστές του «Ι.Κ.» στη Συρία (πρακτική που, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εφαρμοζόταν από τα τέλη του 2013).

«Το άτομο που το παρουσίασε ως αποκλειστικό ρεπορτάζ θα πληρώσει υψηλό τίμημα γι' αυτό. Δεν θα το αφήσω να περάσει», απείλησε ανοιχτά την Cumhuriyet ο Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κρατικό TRT, αργά προχθές το βράδυ. Αν και παραδέχτηκε ότι τα φορτηγά πράγματι ανήκαν στη MIT, υποστήριξε ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Τουρκμένους της Συρίας. Ενώ στοχοποίησε και τους Τούρκους εισαγγελείς που διέταξαν την έρευνα στο κομβόι της ΜΙΤ, κατηγορώντας τους ανοιχτά ότι ανήκουν σε αυτό που ο ίδιος καταγγέλλει ως «παρακράτος του Γκιουλέν» στην ίδια του τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτής της ανοιχτής «σύγκρουσης» εντάσσουν άλλωστε πολλοί αναλυτές (κι όχι μόνον) και την απόφαση του τουρκικού φορέα Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος (BDDK) να θέσει από την περασμένη Παρασκευή την Bank Asya υπό πλήρη κρατικό έλεγχο στην Τουρκία, κρίνοντας -μεσούσης της προεκλογικής περιόδου- ότι η ισλαμική τράπεζα συνιστά κίνδυνο για τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αναθέτοντας τη διεύθυνσή της στο Ταμείο Ασφάλισης και Εγγύησης των Καταθέσεων (TMSF) της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, έσπευσε να υποστηρίξει ότι η εν λόγω απόφαση δεν ήταν πολιτική. Κατά τη συμπρόεδρο των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς ωστόσο, η κίνηση αυτή μαζί με την «εν εξελίξει “φίμωση” των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ (...) δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας έχουν χάσει τον σεβασμό τους στους δημοκρατικούς κανόνες».

Επεται πάντως συνέχεια, προειδοποιεί το -αποδεδειγμένα έγκυρο- «βαθύ λαρύγγι» της Τουρκίας με το ψευδώνυμο «Φουάτ Αβνί» στο Twitter. Σε νέες αναρτήσεις του προβλέπει νέο κύμα συλλήψεων 200 δημοσιογράφων, δικαστών, αξιωματούχων της αστυνομίας και του στρατού, κάνοντας λόγο για προσπάθεια του Ερντογάν να ρίξει «προπέτασμα καπνού» στις σοβαρότατες αποκαλύψεις της Cumhuriyet.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος φοβάται ότι το ισλαμοσυντηρητικό AKP πιθανόν να μην μπορέσει να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση -αναφέρει- διακινδυνεύοντας έτσι «με διακοπή το κυνήγι μαγισσών που έχει αρχίσει μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων διαφθοράς, στα τέλη του 2013».

Ηδη χθες έγιναν 50 συλλήψεις πρώην αξιωματούχων της αστυνομίας, ακόμη και υψηλόβαθμων, στο πλαίσιο των ερευνών για τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, που οδήγησαν στην αποκάλυψη των σκανδάλων. Παρ' όλα αυτά -επισημαίνει ο «Φουάτ Αβνί»- ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να διαφωνεί με αυτό το σχέδιο, φοβούμενος ότι θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, καθώς η προεκλογική εκστρατεία της πόλωσης φτάνει στο τέλος.

Χθες πάντως αυτή αναλώθηκε, δίκην αντιπερισπασμού, σε... χρυσές λεκάνες τουαλέτας! Εν προκειμένω αυτές που ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατήγγειλε ότι κοσμούν το χαώδες -αυθαίρετο με δικαστική «βούλα»- νέο Προεδρικό Μέγαρο, γνωστό ως Ak Saray (ελληνιστί «Λευκό Παλάτι»). «Τον προσκαλώ για περιήγηση» κόμπασε ο Ερντογάν, συνδέοντας την ύπαρξη χρυσής λεκάνης στο σαράι του με την παραμονή του στην προεδρία.

Εφημερίδα των Συντακτών