Ο Φατίχ Ακίν με την νέα του ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Με μια ταινία πιο επίκαιρη από ποτέ επιστρέφει στο 58ο Φεστιβάλ κινηματογράφου ο Φατίχ Ακίν. Το In the fade είναι η τελευταία ταινία του πλέον αναγνωρισμένου γερμανού τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη που αντλεί το θέμα της από το φαινόμενο της άνθησης του νεοναζισμού στην Γερμανία, μέσα από μια ιστορία απώλειας: μια γυναίκα βλέπει τον κόσμο της να καταστρέφεται όταν ο Τούρκος σύζυγος και το παιδί της, πέφτουν θύματα βομβιστικής επίθεσης από Γερμανούς νεοναζιστές. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Νταϊάν Κρούγκερ για τον οποίο απέσπασε και το βραβείο του Α΄ Γυναικείου Ρόλου στο 70ο Φεστιβάλ των Καννών (2017). Τα γυρίσματα του τελευταίου μέρους της ταινίας γυρίστηκαν στην Ελλάδα ενώ guest εμφάνιση ως ηθοποιός κάνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης. Η ταινία στο Φεστιβάλ θα προβληθεί στο πλαίσιο των Ειδικών Προβολών.

Υπόθεση

Μια γυναίκα καταδύεται στην κόλαση μετά τον θάνατο του συζύγου και του γιου της σε βομβιστική επίθεση και αναδύεται στο καθαρτήριο, επιζητώντας την τιμωρία των δύο νεοναζί που κρύβονται πίσω από το έγκλημα. Το οδυνηρό αυτό ταξίδι με μόνη καύσιμη ύλη την οργή και το πένθος γίνεται μέσα από τον φακό του Φατίχ Ακίν ένα σαφές, ριζοσπαστικό πολιτικό σχόλιο, που φιλοδοξεί να διαλύσει την ομίχλη της εποχής.

Ο σκηνοθέτης

Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός, γεννήθηκε το 1973 στο Αμβούργο της Γερμανίας από Τούρκους μετανάστες. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Αφού γύρισε δύο μικρού μήκους ταινίες, κατάφερε να κάνει επιτυχία με το ντεμπούτο του Ακαριαίο χτύπημα ή Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με το μελόδραμα Μαζί ποτέ, για το οποίο κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο και τα βραβεία καλύτερης ευρωπαϊκής και καλύτερης γερμανικής ταινίας. Κατέγραψε την πολυμορφία της μουσικής σκηνής της Κωνσταντινούπολης με τον Ήχο της Πόλης, ενώ η επόμενη ταινία του, Η άκρη του ουρανού, κέρδισε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες το 2007.

Οι προβολές της ταινίας θα είναι:

05 Νοεμβρίου 2017 20:30             Αίθουσα OΛYMΠION

11 Νοεμβρίου 2017 19:30             Αίθουσα TZON KAΣΣABETHΣ