Ο Γκιουλ είναι ικανοποιημένος από τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül προειδοποίησε τη Συρία να μην χρησιμοποιήσει το PKK εις βάρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Financial Timesσχολίασε τις εξελίξεις στη διεθνή αρένα.

Στη συνέντευξη που η Financial Times δημοσίευσε με τον τίτλο « Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος από τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» έγινε νύξη στη δραστήρια πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος Gül στη συνέντευξη του, αφού σημείωσε ότι ο αραβικός κόσμος επηρεάζεται από την κοσμική και δημοκρατική δομή και την οικονομία ελεύθερης αγοράς της Τουρκίας δήλωσε ότι η Τουρκία παρακολουθείται από κοντά από τον αραβικό κόσμο και για το λόγω αυτό έχει μια έμμεση επιρροή σε αυτό.

Αφού υπενθύμισε ότι η Συρία, πρωτύτερα επέτρεπε την παρουσία των μελών της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στα εδάφη της, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει πως η γειτονική χώρα δεν θα ξαναμπεί σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.

Ο Gül αφού προειδοποίησε τη Συρία να αποφύγει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι δήλωσε ότι παρακολουθεί από κοντά το θέμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σχετικά με το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σε καλύτερη κατάσταση στο θέμα των κριτηρίων του Μάαστριχ σε σχέση με πολλές χώρες της Κοινότητας.

Ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Τούρκος Πρόεδρος τις χαρακτήρισε «πολύ καλές» και πρόσθεσε ότι το ραντάρ που αναπτύχθηκε στη χώρα δεν στοχεύει το Ιράν αλλά είναι ένα αντιπυραυλικό σύστημα.

Τέλος στο θέμα της έντασης στις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Gül δήλωσε ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τάση να επιρρίπτουν ευθύνες όχι στους Τούρκους ηγέτες αλλά στην κυβέρνηση του Νετανιάχου.(TRTGreek)