Ο Λόγος του Κεμάλ Ατατούρκ στην Ελλάδα
Τα Νέα στο αφιέρωμα‘ οι ομιλίες που άλλαξαν τον κόσμο’ θα ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα με τον Λόγο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η εφημερίδα ξεκίνησε χθες αυτήν την προσφορά και θα συνεχίσει να την έχει κάθε Σάββατο για τις επόμενες βδομάδες. Επίσης, επειδή την ίδια περίοδο ο ηγέτης της Ελλάδας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα περιέχει για τους αναγνώστες της εφημερίδας,  εκτός από την  Ομιλία του Μουσταφά Κεμάλ και τις συζητήσεις που έγιναν στην Βουλή για την προσέγγιση Ελλήνων- Τούρκων.
Η εφημερίδα στο κείμενο παρουσίασης του Λόγου του Ατατούρκ ανέφερε τις πρωτοφανείς αλλαγές που έκανε ο Κεμάλ στην Τουρκία, τον κύριο στόχο,  την βάση της εθνικής αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε εκ νέου, την απόλυτη διαχώριση του κράτους και της θρησκείας, τη νέα ευσυνείδητη κατεύθυνση του κράτους από την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Στην προσφορά της εφημερίδας παρουσιάζεται και η ριζική αλλαγή που ξεκίνησε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με την Μικρασιάτικη Καταστροφή και τον Αγώνα Ανεξαρτησίας. Ο νέος πολιτικός στόχος ήταν η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η πολιτική συνεργασία με την Τουρκία.
Δίπλα στον Λόγο του Ατατούρκ λαμβάνει μέρος και η ομιλία που πραγματοποίησε ο Βενιζέλος στην ελληνική βουλή στις 17 Ιουνίου 1930 σχετικά με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αξιοσημείωτο είναι το Σύμφωνο Φιλίας που υπογράφηκε μεταξύ των δυο κρατών στις 30 Οκτωβρίου 1930 στην Άγκυρα.
Τα 15 φυλλάδια που περιέχουν τις ομιλίες του Ατατούρκ και του Βενιζέλου χωρίστηκαν σε τόμους. Στο φυλλάδιο υπάρχουν τα εξής τμήματα του Λόγου:
Η έξοδος του Ατατούρκ στην Σαμσούντα.
Το συνέδριο στο Ερζουρούμ.
Το συνέδριο στην Σεβάστεια.
Η ίδρυση του Κοινοβουλίου.
Η ίδρυση των πρώτων υπουργείων.
Η ίδρυση του κόμματος CHP.
Η ανακήρυξη της Δημοκρατίας.
Η κατάργηση του Χαλιφάτου.
Ολόκληρο το κείμενο του Λόγου του Ατατούρκ προς την νεολαία.

Ευτυχία Σταμούλη