Ο Μπουτάρης και ο Τούρκος Υπουργός σε δείπνο ιφτάρ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο Τούρκος υπουργός υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου παρευρέθηκαν στο δείπνο ιφτάρ στη Θεσσαλονίκη που παραχωρήθηκε εκ μέρους των Τουρκικών Αερογραμμών (THY).

Μεταξύ άλλων στο δείπνο ιφτάρ παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Βαρνάβας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζίοσμαν, ανταποκριτές από τον ελληνικό Τύπο, έλληνες επιχειρηματίες, Τούρκοι από τη Μειονότητα Θράκης και Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης
Ο Μουεζίνογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στο δείπνο και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των δύο χωρών στον τομέα της υγείας και την περίπτωση συνεργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Έλληνες γιατροί για ειδικότητα στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός τονίζοντας ότι στη Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών Υγείας και πρότεινε, στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι Έλληνες γιατροί να απευθύνονται στα Τουρκικά ιδρύματα για να κάνουν την ειδικότητά τους, ώστε να μην αναγκάζονται να περιμένουν για χρόνια στο ελληνικό σύστημα.

Η παραχώρηση χώρου ως τζαμί μας χαροποίησε ιδιαιτέρως ως μουσουλμάνους

Πριν από το προγραμματισμένο δείπνο ιφτάρ ο Τούρκος Υπουργός Υγείας, Μουεζίνογλου, συναντήθηκε με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία δημοσιογράφων, ο Μουεζίνογλου ευχαρίστησε θερμά τον Μπουτάρη για την παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ενός τζαμιού για την πραγμάτωση των εθίμων του Μπαϊραμιού.  «Η παραχώρηση χώρου ως τζαμί μας χαροποίησε ιδιαιτέρως ως μουσουλμάνους. Στην περίπτωση που οι Μουσουλμάνοι της πόλης μπορούν να επιλέγουν μόνοι τους τον ιμάμι θα μας ευχαριστήσει ακόμα περισσότερο.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μουεζίνογλου υπενθυμίζοντας τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί για το ζήτημα του ιμάμι το περασμένο Μπαϊράμι.

Σχεδιάζεται το μουσείο ισλαμικής τέχνης

Ο Μουεζίνογλου ζήτησε, επίσης, τη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση του Μπουτάρη για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου.
Ο Μπουτάρης αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνει για να καλύψει τις ανάγκες των μουσουλμάνων της πόλης αλλά και για διαδώσει την ιστορία της γενέτειρας του Ατατούρκ, τόνισε πως σκοπός δεν είναι τα τουριστικά έσοδα αλλά ο σεβασμός προς τους εαυτούς μας. 

«Οι τούρκοι  είναι αδέρφια ενώ οι ευρωπαίοι απλοί συνεργάτες. Δεν μπορεί να υπάρξει αδερφική σχέση με τους ευρωπαίους γιατί δεν έχουμε την ίδια κουλτούρα που μοιραζόμαστε με τους τούρκους» πρόσθεσε ο Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε επιπλέον στα σχέδια του για αποκατάσταση του δρόμου όπου βρίσκεται το σπίτι του Ατατούρκ, μετατροπή των ιστορικών μνημείων Γενί Τζαμί και Αλατζά Ιμαρέτ Τζαμί σε Μουσεία Ισλαμικής Τέχνης ζητώντας παράλληλα την βοήθεια του Μουεζίνογλου. Με αφορμή την αναφορά του τούρκου υπουργού Υγείας στη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου και τζαμιού στη Θεσσαλονίκη, ο Μπουτάρης εξήγησε πως κάνει ήδη προσπάθειες και βρίσκεται σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα για την αποκατάσταση και παραχώρηση ενός μικρού τζαμιού που βρίσκεται στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά και τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου στα πλαίσια του συνόρων της Θεσσαλονίκης.