Ο Παπανδρέου στο πάρκο Γκεζί

O Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επισκέφθηκε το το πάρκο Γκεζί.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: « Οι άνθρωποι των πόλεων έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και το πάρκο αυτό είναι το σύμβολο αυτής της έκφρασης. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Νομίζω ότι το δέντρο συμβολίζει τη δύναμη των πολιτών σε όλο τον κόσμο να έχουν φωνή, να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον, να αποφασίσουν για την τύχη τους. Αυτή η αρχή ξεπερνάει τα σύνορα των εθνών». Ο Παπανδρέου στο πάρκο Γκεζί φύτεψε ένα μικρό πεύκο και σύμφωνα με τα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος η ενέργεια αυτή έγινε προς τιμήν των θυμάτων των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Στην επίσκεψη του στο πάρκο Gezi συνοδεύτηκε από τον Ουμούτ Οράν, από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Τουρκίας (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ίδρυσε ο Κεμάλ.

Ο Παπανδρέου φάνηκε να μην είχε ενημερωθεί καν για τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι ο ίδιος δουλεύει για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι είναι φίλος της γειτονικής χώρας. «Πάντα συμφωνούσα με την ιδέα ότι μαζί μπορούμε να φανταστούμε έναν καινούριο κόσμο. Η δημοκρατία είναι πάντα η ιδέα στην οποία όλοι συμμετέχουμε. Ολοι έχουμε το δικαίωμα να διατρανώσουμε τις ιδέες μας και μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο».

Η ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού να φυτέψει δέντρα σε ένα πάρκο το οποίο ο Ερντογάν ήθελε να αποψιλώσει από το πράσινο για να οικοδομήσει πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία της πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Παπανδρέου νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.