"Ο πιο πρόσφορος γείτονας της Τουρκίας είναι η Ελλάδα"

"Εμείς θέλουμε μια εσωτερικά, θεσμικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά σταθερή Τουρκία. Γιατί η σταθερή Τουρκία είναι αξιόπιστος συνομιλητής, δημιουργικός συνομιλητής στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή Τύπου.

Ο Ευ. Βενιζέλος στην έρωτηση σχετικά με τις  τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία  και αν αυτές θα επιρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απάτησε: "και γιατί η ιστορική εμπειρία λέει πως όταν υπάρχει ένταση στην Τουρκία, υπάρχει το φαινόμενο της εξαγωγής της κρίσης. Εμείς δεν θέλουμε να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η τουρκική Κυβέρνηση και γενικά το τουρκικό πολιτικό σύστημα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξαγωγής της έντασης και της κρίσης".

"Η Τουρκία, άλλωστε, βρίσκεται μέσα σε ένα διεθνή περίγυρο, μέσα σε μια γεωγραφική κατάσταση, η οποία δίνει την εικόνα πως ο πιο πρόσφορος γείτονας μεταξύ όλων των γειτόνων της είναι η Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Τα λιγότερα προβλήματα τα έχει η Τουρκία με την Ελλάδα."

"Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τις δυο χώρες να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεών τους, σε μια περιοχή, η οποία για μας είναι μια περιοχή την οποία τη βλέπουμε από μια ευρωπαϊκή οπτική γωνία – έτσι βλέπουμε και τα δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο - αλλά για την Τουρκία είναι μια περιοχή που είναι όαση, θα μου επιτρέψετε να πω, σε σχέση με τις άλλες όψεις που έχει η γειτονία της."