Ο τουρκικός στρατός αρνείται ότι ζητάει "φωτογραφικές" αποδείξεις για την ομοφυλοφιλία
Οι πρόσφατες εκθέσεις προόδου της ΕΕ αναφέρουν, πως ο στρατός της Τουρκίας ζητάει "φωτογραφικές" αποδείξεις από άτομα που επιθυμούν να απαλλαγούν από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, λόγω του ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

Σύμφωνα άρθρο της Hürriyet, πολυάριθμοι ομοφυλόφιλοι πολίτες υποστηρίζουν ότι τους ζητήθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο κατά τη διαδικασία απόκτησης της αναφοράς που αποδεικνύει την ακαταλληλότητά τους για να εκτίσουν στρατιωτική θητεία, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Taraf δικηγόρος της LAMBDA Κωνσταντινούπολης, μιας ένωσης ομοφυλόφιλων, λεσβιών και τρανσέξουαλ.

Παρόλο που μία τέτοια πρακτική δε συμπεριλαμβάνεται στους κανονισμούς, εξακολουθεί να ζητείται από αρκετά άτομα.

Στις εκθέσεις προόδου της ΕΕ για την Τουρκία το 2009 και το 2010, ομοφυλόφιλοι φέρονται να καλούνται να προσκομίσουν "φωτογραφικές" αποδείξεις για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, προκειμένω να αποφύγουν να υπηρετήσουν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας (TSK) ωστόσο, αρνούνται τις κατηγορίες, απαντώντας σε πρόσφατη έκθεση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel πάνω στο θέμα.

Το Der Spiegel ισχυρίζεται στην έκθεσή του, ότι οι TSK έχουν το "μεγαλύτερο αρχείο πορνογραφίας στον κόσμο", εξαιτίας της πολιτικής τους να ζητάνε αποδείξεις από άτομα που επιθυμούν να πάρουν απαλλαγή από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Ερωτηθείς από την τουρκική ιστοσελίδα Gazeteport, εάν οι ισχυρισμοί είναι ευσταθείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας δήλωσαν ότι έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Γερμανικού Συμβουλίου Τύπου λόγω των ψευδών ισχυρισμών, οι οποίοι και απαιτούν να διορθωθούν.

Στο άρθρο του Der Spiegel αναφέρεται ακόμη, ότι ζητείται και από άτομα με αναπηρίες να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, πράγμα που επίσης αρνήθηκε ο τουρκικός στρατός.