Ο τουρκικός Τύπος υπέρ του Βαρθολομαίου

Μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στέλνει η πλειονότητα του τουρκικού Τύπου, η οποία στηρίζει τον κ. Βαρθολομαίο για τις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξή του στο CΒS, μία ημέρα μετά τη στήριξη που εξέφρασε στην επικοινωνία του με τον Πατριάρχη ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μάλιστα, πολλά έντυπα επικρίνουν την προκλητική αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι το ξέσπασμα του Πατριάρχη έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς το «δημοκρατικό άνοιγμα» ήδη βάλλεται από παντού, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση, πριν από δέκα ημέρες, του φιλοκουρδικού κόμματος DΤΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Δύο από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές τουρκικές εφημερίδες, η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ», δηλώνουν απερίφραστα τη στήριξή τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, του οποίου η παρομοίωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο με «σταύρωση» προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον Α. Νταβούτογλου να δηλώνει ότι όσα είπε ο κ. Βαρθολομαίος μάλλον ήταν «εκ παραδρομής». Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλυψε πλήρως τον υπουργό.

«Η πιο βαριά κουβέντα του Βαρθολομαίου ήταν το ότι ορισμένες φορές αισθάνεται σαν να σταυρώνεται. Έχει μήπως άδικο; Να το ξεκαθαρίσουμε, ακόμη κι αν υπερβάλλει. Όχι, δεν έχει καθόλου άδικο», γράφει ο κύριος αρθρογράφος της «Χουριέτ», Οκτάι Εκσί, ο οποίος μάλιστα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπαίζει τον Πατριάρχη.

Εξάλλου, ο Σεντάτ Εργκίν, αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, επικρίνει τον Α. Νταβούτογλου για τη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει σταύρωση στην ιστορία της Τουρκίας». «Δεν υπάρχει σταύρωση των μειονοτήτων στον πολιτισμό μας, αλλά ο ελληνικός πληθυσμός στην Πόλη που στα τέλη της δεκαετίας του ΄20 ήταν περίπου 120.000, σήμερα είναι λιγότερος και από 2.500. Μπορεί να μην έχουν σταυρωθεί, αλλά με τον νόμο περί φόρου περιουσίας του 1942 αντιμετώπισαν βαριές διακρίσεις και τους αφαιρέθηκε σημαντικό μέρος της περιουσίας τους», σημειώνει. Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει σταύρωση στον πολιτισμό μας, αλλά κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν στις 6-7 Σεπτεμβρίου του 1955 με κυβερνητική πρόκληση λεηλατήθηκαν τα καταστήματα των μειονοτήτων και μεταξύ αυτών, των Ελλήνων». Η «Μιλιέτ» χαρακτηρίζει «όνειδος» τη συνέχιση της απαγόρευσης της λειτουργίας της Χάλκης. Ο Μεχμέτ Αλτάν, από τους πιο προοδευτικούς αρθρογράφους στη γείτονα, γράφει στην εφημερίδα «Σταρ» ότι η αντίδραση του Α. Νταβούτογλου του θυμίζει τον Ρετζέπ Πεκέρ (γραμματέας του κεμαλικού κόμματος τη δεκαετία του ΄30), ο οποίος έμεινε γνωστός στην τουρκική πολιτική ιστορία ως οπαδός φασιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων! Επικριτικός απέναντι στον Τούρκο ΥΠΕΞ είναι και ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος γράφει στην εφημερίδα «Πόστα»: «Δεν συμμερίζομαι την αντίδρασή του. Ο Πατριάρχης έχει δίκιο. Το κράτος, μην τηρώντας τους λόγους του και εμπαίζοντας εδώ και 38 χρόνια ένα τουρκικό ίδρυμα, έχει σταυρώσει τον Πατριάρχη

πηγή:ΤΑ ΝΕΑ