Ο Τούρκος μέτρ των GiFs
O Erdal Inci ζει στην Κωνσταντινούπολη και τα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί μερικά από τα πιο ιδιαίτερα βίντεο και GiF που κυκλοφορούν στον αχανή κόσμο του ίντερνετ. Ο μετρ των GiF μιλά για την τέχνη του στο LIFO.gr.

Μαζί με τη δουλειά των συνάδελφων του, "RRRRRRRROLL!", οι κινούμενες εικόνες του Inci φαίνεται πώς έκαναν μεγάλη εντύπωση την χρονιά που πέρασε, με αποτέλεσμα να απασχολεί Μέσα όπως η Huffington Post και να χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο "Βασιλιάς των GiFs". Μάλλον όχι άδικα.   Το χαρακτηριστικό των έργων του είναι η επανάληψη και η λεγόμενη cloned motion τεχνική, ενώ ρόλο πρωταγωνιστή έχει ο ίδιος ο 30χρονος δημιουργός και το γοητευτικό αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης, φυσικά.   Στα τέλη της χρονιάς που μόλις πέρασε ο Erdal, που έχει σπουδάσει ζωγραφική στο  πανεπιστήμιο της Άγκυρας, πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη έκθεση, "Patterns of Motion", ενώ πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε και η δεύτερη του έκθεση, "The Break", στην γκαλερί  Kare της Κωνσταντινούπολης. 

Τι σημαίνει Cloned Motion;
Προτιμώ να αποκαλώ τα GIFs μου "πρότυπα σε κίνηση" (patterns in motion) Οι φιγούρες που φαίνονται να επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση είναι στην ουσία κλώνοι ενός μόνο προσώπου που δρα στο δρόμο, έξω στη φύση, ή ακόμα και σε ιστορικά αξιοθέατα. Το πρόσωπο αυτό κάνει επαναλαμβανόμενα μία συγκεκριμένη κίνηση και μόνον αυτή. Όταν «κλωνοποιήσεις» την κίνηση αυτή την κατάλληλη στιγμή το άθροισμα των φιγούρων μοιάζει με ένα σχέδιο ομοιόμορφου κυματισμού.

Πώς ακριβώς φτιάχνονται αυτά τα GiF;
Δουλεύω συνήθως μόνος. Στήνω την κάμερα σε ένα τρίποδο και ξεκινώ την κίνηση. Οι περισσότερες performances κρατούν μερικά δευτερόλεπτα μόνο. Άλλες όμως, όπως για παράδειγμα το GiF στην πλατεία Ταξίμ, χρειάζονται περπάτημα ή τρέξιμο δέκα περίπου λεπτών. Μετά επεξεργάζομαι το βίντεο, και εγένετο GiF. 

Αλήθεια, πώς και κατέληξες να χρησιμοποιείς αυτό το μοτίβο της επανάληψης σαν σήμα κατατεθέν της δουλειάς σου;
Απλά μου αρέσει πολύ η επανάληψη. Είναι σαν αποκάλυψη για μένα. Γι 'αυτό και δεν σταματώ να πειραματίζομαι. Έχει κανείς την δυνατότητα να δημιουργήσει έναν ολόκληρο στρατό από μία μόνο φιγούρα, ή να γεμίζει όλο το κάδρο με φιγούρες που χορεύουν και ολοκληρωμένες χορογραφίες. Ακριβώς όπως ένας ζωγράφος που σχεδιάζει στον καμβά του, έτσι κι εγώ επέλεξα το πλαίσιο, το κάδρο, του χώρου και το γεμίζω με μοτίβα κίνησης. Παίζω με τον χρόνο αντί για τα χρώματα. Πιστεύω ότι η επανάληψη είναι ένας τρόπος αντίληψης του χρόνου σε μορφή κυκλική και όχι γραμμική. 

Πώς είναι η ζωή για έναν καλλιτέχνη στην Κωνσταντινούπολη σήμερα;
Η Κωνσταντινούπολη είναι ένα χάος. Χάος. Γι' αυτό ίσως να αποζητώ  και επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δεν αλλάζουν ποτέ.

«Βρίσκω έμπνευση σε όλων των ειδών τις παραδοσιακές τέχνες. Στα μοτίβα ενός χαλιού, για παράδειγμα, ή σε αυτά της αρχιτεκτονικής. Στους ανατολικούς πίνακες, στον χορό και την χορογραφία. Εκτός από την τέχνη βρίσκω εξίσου συναρπαστική και την επιστήμη της Φυσικής του χρόνου και των δονήσεων.»