Ο Τούρκος ποιητής Metin Cengiz στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η ΔΕΒΘ φιλοξενεί και φέτος το Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει για 2η χρονιά η Εταιρεία Συγγραφέων. Συμμετέχουν ποιητές από εννέα βαλκανικές χώρες:

Ranko Risojecić (Βοσνία), Radu Vancu (Ρουμανία), Patricia Nikolova (Βουλγαρία), Zoran Anchevski (ΠΓΔΜ), Ana Pepelnik (Σλοβενία), Jasmina Topic (Σερβία), Milos Djurdjevic (Κροατία), Metin Cengiz (Τουρκία), Afroviti Gusho (Αλβανία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι ποιητές: Σπύρος Βρεττός, Διονύσης Καρατζάς,  Ηρώ Νικοπούλου,  Μανόλης Πρατικάκης,  Κλαίτη Σωτηριάδου. Η περσινή επιτυχημένη διοργάνωση ενδυναμώνει τη θέληση για έναν σταθερό ετήσιο θεσμό, μέσω του οποίου η ποίηση των Βαλκανίων αναδεικνύεται σε καθοριστικό και ρυθμιστικό στοιχείο για τη «συνομιλία» μεταξύ των λαών της περιοχής.

Η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2013, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo υπό τη διοργάνωση της Διεύθυνσης Γραμμάτων, της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Helexpo, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια παρουσίας, ο θεσμός της Έκθεσης σηματοδοτεί το πέρασμα στο στάδιο της «ωρίμανσης» δημιουργώντας ισχυρές συνεργασίες με τους εμπλεκόμενους φορείς και ανοίγοντας «παράθυρα» εξωστρέφειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τουλάχιστον τριάντα ξένες χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν φέτος στην ΔΕΒΘ αναβαθμίζοντας το διεθνή της χαρακτήρα. Ενώ η συμμετοχή των ελλήνων εκδοτών αναμένεται ότι θα είναι σχεδόν καθολική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τριμελούς επιτροπής που εκπροσωπεί το κλάδο και συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και προγραμματισμό της διοργάνωσης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί ακόμη στην πρόσκληση σημαντικών ελλήνων και ξένων συγγραφέων, στην ενεργή συμμετοχή όλης της γκάμας των επαγγελματιών του βιβλίου  καθώς και στις συνέργειες με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης που θα συμβάλλουν δημιουργικά σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, με επίκεντρο το βιβλίο: εκδηλώσεις θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, εικαστικών κ.ά. θα πλαισιώσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα με παράλληλα δρώμενα σε όλη την πόλη ανοίγοντας το διάλογο του βιβλίου με τις άλλες τέχνες.
Συγκεκριμένα το ΥΠΑΙΘΠΑ απεύθυνε πρόσκληση συνεργασίας και προετοιμάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις με 18 φορείς πολιτισμού όπως για παράδειγμα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα και το Κρατικό Ωδείο, καθώς και τα μουσεία της πόλης: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών κ.ά. Θα συμμετάσχουν επίσης μεταξύ άλλων με περίπτερο για να εκθέσουν τις ξεχωριστές εκδόσεις τους το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Πειραιώς κ.ά.
Πολιτιστικό πρόγραμμα 

Πλουραλιστικό, πολυσυλλεκτικό και πολυδιάστατο θα είναι το πολιτιστικό πρόγραμμα που προετοιμάζουν από κοινού οι συνδιοργανωτές της φετινής επετειακής Έκθεσης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Έκθεση, στοχεύοντας στη συνέχεια, τη διεύρυνση, την αναβάθμιση του πολιτιστικού διαλόγου μέσα ένα νέο πλέγμα συνεργειών. Ο Μάιος γίνεται μήνας πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις, εντός και εκτός της Έκθεσης: παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, φεστιβάλ ποίησης, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, αφιερώματα, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, νέες τεχνολογίες, ειδικές «γωνιές» για παιδιά και εφήβους, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη κ.ά.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) προετοιμάζει μεταξύ άλλων επαγγελματική ημερίδα με τη συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου όπου θα συζητηθούν τα καίρια ζητήματα της αγοράς βιβλίου υπό το πρίσμα της επικαιρότητας.
Παράλληλα θα οργανώσει για ένα δεκαήμερο  στην πλατεία Αριστοτέλους, σε κεντρικές πλατείες όμορων Δήμων και στους χώρους της Helexpo την επιτυχημένη δράση «Το διάβασες; Χάρισε το!» δίνοντας την ευκαιρία στους βιβλιόφιλους να προσφέρουν βιβλία που θα εμπλουτίσουν «εγκαταλελειμμένες» δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενεργοποιεί τις υπάρχουσες πολιτιστικές δομές (βιβλιοθήκες, φορείς, ιδρύματα, πανεπιστήμια κ.ά.) κινητοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που συμβάλλουν και διαμορφώνουν το διάλογο των τεχνών. Μουσικές συναυλίες, εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη, λογοτεχνικές αναγνώσεις σε εστιατόρια και καφέ με «ειδικό μενού ΔΕΒΘ», ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της πόλεις είναι μερικές μόνο από τις δράσεις εξωστρέφειας και προσέλκυσης του κοινού. Ο Δήμος ετοιμάζει παράλληλα αφιέρωμα με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος», σε ξεχωριστό περίπτερο μέσα στην Έκθεση, όπου θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση κειμηλίων που θα ταξιδέψει στη συνέχεια στις χώρες όπου έδρασαν οι Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι.

Η τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση που κατέχει άλλωστε την πρώτη θέση στο ποσοστό των μεταφράσεων στη χώρα μας.   Το Βρετανικό Συμβούλιο έχει αναλάβει την επιμέλεια και οργάνωση του Βρετανικού περιπτέρου και προγράμματος εκδηλώσεων και προσκαλεί μια αντιπροσωπευτική ομάδα σύγχρονων σημαντικών  Βρετανών συγγραφέων  καθώς και επαγγελματιών του βιβλίου (εκδότες, επιμελητές, ατζέντηδες, κ.ά.) για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τις επίκαιρες τάσεις στη δημιουργία, παραγωγή και διακίνηση τόσο του παραδοσιακού όσο και του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη θα είναι η θεματική έκθεση, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Ένας κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, έκθεση ελληνικών και μεταφρασμένων εκδόσεων του ιδίου αλλά και σχετικών με το έργο του, έκθεση αρχειακού υλικού κ.ά. θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το έργο του κορυφαίου ποιητή.   Τον σχεδιασμό του προγράμματος δράσεων θα έχουν η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και  η Διεύθυνση Γραμμάτων σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή και τους σχετικούς φορείς.