Ο Τούρκος υπουργός αισιοδοξεί για το Κυπριακό και μιλά για «τουρκική μειονότητα»
Tη βεβαιότητά του ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα (10-11) στις Βρυξέλλες, εξέφρασε χθες ο Τούρκος υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Ε. Μπαγίς, σε ομιλία του χθες στο European Policy Center των Βρυξελλών. Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιλυθεί το Kυπριακό πριν από τον Απρίλιο, πρόβαλε τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας του και μίλησε για "τουρκική μειονότητα" στην Ελλάδα.

Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Kορυφής μετά από πιέσεις της Λευκωσίας, δεδομένου ότι η Αγκυρα δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε. και ιδίως στην Κύπρο, ο Ε. Μπαγίς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. «Eχουν ήδη επιβληθεί πολλές κυρώσεις στην Τουρκία: οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν και κανένα κεφάλαιο δεν μπορεί να κλείσει λόγω της Κύπρου. Οποιαδήποτε συμπληρωματική τιμωρία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Eχω όμως εμπιστοσύνη στη σύνεση των Ευρωπαίων ηγετών και δεν ανησυχώ για επιβολή κυρώσεων την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό] πριν από τις "εκλογές" του Απριλίου στα Kατεχόμενα. Ωστόσο, πρόσθεσε, "είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγουμένως λύσει το Κυπριακό, ενώ η Τουρκία παραμένει εκτός της Eνωσης λόγω του ίδιου προβλήματος».

Αναφέρθηκε στη θετική εικόνα που επικρατεί στην Τουρκία για τον Eλληνα πρωθυπουργό, λόγω των προσπαθειών που είχε καταβάλει ως υπουργός Εξωτερικών για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ε. Μπαγίς υποστήριξε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την κυβέρνησή του για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, φροντίζοντας να συνδέσει το θέμα αυτό με την «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα. Βέβαια, διευκρίνισε ότι "η αναγνώρισή της δεν συνιστά προϋπόθεση για τη λειτουργία της Σχολής", αλλά "θα ήταν χρήσιμο να γίνονται ταυτόχρονα βήματα και από τις δύο πλευρές".

Ο Τούρκος υπουργός φρόντισε φυσικά να αναφερθεί στη δυνατότητα της χώρας του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που απασχολούν την Ε.Ε., προβάλλοντας ιδιαίτερα τον τομέα της ενέργειας, τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και τη διάθεση της Aγκυρας να συνεργαστεί με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Ερωτηθείς σχετικά για τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε., Βέλγο [[Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ]] και τις δηλώσεις του κατά της ένταξης της Τουρκίας, ο Ε. Μπαγίς προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παλαιές δηλώσεις οι οποίες "παρερμηνεύθηκαν". Aλλωστε, είπε, ο κ. Ρόμπαϊ "εκφράζει τις αποφάσεις των 27 και όχι τις δικές του θέσεις». Συνεπώς, δεν ανησυχεί για αρνητικές συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ