Οδικός Χάρτης: προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας δίνεται ώθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά με την προϋπόθεση οτι η Τουρκία θα ακολουθήσει τον Οδικό Χάρτη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σήμερα, με αφορμή παρέμβαση του Γ.Καρατζαφέρη, προέδρου του ΛΑΟΣ, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

Σε ερώτηση του Γ.Καρατζαφέρη για το αν υπάρχουν μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες με την Τουρκία για το Αιγαίο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου απάντησε: «Δε θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια συνεργασία με την Τουρκία, καθώς υποβόσκει το casus belli». Ακολούθησε ερώτηση του Γ.Καρατζαφέρη: «Αφού υπάρχει casus belli, γιατί θέλετε να βάλετε την Τουρκία στην ΕΕ;», κι η απάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ήταν: «Η δική μας θέση παραμένει οτι θα πρέπει να πούμε στην Τουρκία, «ναι» μπορείς, βεβαίως, να έχεις προοπτική, να γίνεις μέλος, αρκεί, όμως, αρκεί επιτέλους, πέντε πράγματα πολύ συγκεκριμένα, γνωστά είναι αποτυπωμένα πια στον οδικό χάρτη για την Τουρκία, να γίνουνε πράξη».

Τοποθέτηση της Ανγκελα Μέρκελ για τα ελληνοτουρκικά 

«Το Πρωτόκολλο της Αγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί και να λυθεί το Κυπριακό θέμα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, από το Βερολίνο, όπου συνάντησε εκπροσώπους του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο «Ανατολή».

«Το Πρωτόκολλο της Αγκυρας είναι πρόβλημα για την πρόοδο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Πρέπει να κάνουμε πρόοδο σε αυτόν τομέα» δήλωσε. «Θα επισκεφτώ τη νότια Κύπρο με το ξεκίνημα του 2011 και θα προσπαθήσω να δώ τί μπορώ να κάνω σε αυτό το θέμα» είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Υπογραμμίζοντας οτι Τουρκία και Γερμανία είναι δύο φιλικές χώρες μεταξύ τους είπε οτι η πρόσφατη επίσκεψη του γερμανού πρωθυπουργού στην Τουρκία ήταν σημαντική για τις σχέσεις συνεργασίας. «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός πολιτικός κι οικονομικός συνεργάτης της Γερμανίας» είπε και διαβεβαίωσε οτι η Γερμανία είναι «πιστή» σε όλες τις συμφωνίες στο παρελθόν για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.