Οι δημοσκοπήσεις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία
Τρεις μέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, έχει διαμορφωθεί κλίμα που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι και αυτή τη φορά δεν θα προκύψει αυτοδυναμία, αν και μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) με 47%, ποσοστό αρκετά διαφορετικό από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών.

Η πρώτη από τις τρεις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που ανήκει στην εταιρεία «Gezizi» δίνει στο ΚΔΑ 41,3% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) με 27%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΚΕΚ) με 15,6% και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (ΚΔΛ) με 12,5%.

Θύελλα αντιδράσεων για την επέμβαση σε αντιπολιτευόμενους τηλεοπτικούς σταθμούς

Έντονες αντιδράσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της Τουρκίας έχει προκαλέσει η χθεσινή εισβολή των αρχών σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα προσκείμενα στην αντιπολίτευση, λίγες ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για «μαύρη ημέρα» για την Δημοκρατία, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, τα όσα συνέβησαν στα τηλεοπτικά δίκτυα Bugűn TV και Kanaltűrk - που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση - έχουν άμεση σχέση με τον πόλεμο του Τούρκου προέδρου με τον μεγάλο εχθρό του, Φεθουλάχ Γκιουλέν.

Η τουρκική αστυνομία πήρε με τη βία τον έλεγχο των δύο τηλεοπτικών δικτύων, μπροστά στις κάμερες. Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς χθες το πρωί στην έδρα του Bugűn TV και του Kanaltűrk στην Κωνσταντινούπολη, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό επιτροπεία.

Η Koza-Ipek πρόσκειται στον ιμάμη Γκιουλέν. Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με δακρυγόνα και αντλίες νερού τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους. Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο.

Αστυνομικοί μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση που προέβαλε ένας από τους αρχισυντάκτες. «Αγαπητοί τηλεθεατές, μην εκπλαγείτε αν δείτε την αστυνομία στο στούντιό μας τα επόμενα λεπτά», είχε προειδοποιήσει ο αρχισυντάκτης Ταρίκ Τορός.