Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις επαφές τους

Νέα συνάντηση τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Γενεύη, θα έχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Ελληνοκύπριακής κοινότητος Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Τουρκοκύπριακής κοινότητας Ντερβίς Έρογλου, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Μπαν Γκι-μουν, η οποία διήρκησε δυόμιση περίπου ώρες.

 

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση και το Διαμοιρασμό Εξουσιών, Οικονομία, ΕΕ, Περιουσιακό, Εδαφικό και Ασφάλεια.

 

Οταν επισκέφθηκε, συνέχισε, το νησί νωρίτερα φέτος, μπορούσε να αισθανθεί την ελπίδα και τις προσδοκίες και στις δύο πλευρές για μια διευθέτηση που θα μπορούσε επιτέλους να επανενώσει την Κύπρο. Είχε γίνει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, πρόσθεσε.

 

Αυτή η αίσθηση της προσδοκίας έχει χαθεί, ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε όλη την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου χωρίς σαφή πρόοδο ή ένα σαφές τέλος, σημείωσε. Γι’ αυτό, είπε, προσκάλεσε τους ηγέτες σε συνάντηση. «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο έχαναν το μομέντουμ και χρειαζόταν μια ώθηση, εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να επιτύχουν μια διευθέτηση όσο ακόμα υπάρχει χρόνος και η πολιτική ευκαιρία».

 

Μόνο οι ηγέτες, επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορούν να δώσουν αυτή την ώθηση. Τα ΗΕ μπορούν να τους στηρίξουν, όπως έχουν κάνει μέσω της δουλειάς του Ειδικού του Συμβούλου και της ομάδας του. «Αλλά μόνο οι ηγέτες μπορούν να φτάσουν σε μια λύση», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Μπαν.

 

Εκανε σαφές και στους δύο ηγέτες, είπε, ότι τα ΗΕ σέβονται αυτές τις συνομιλίες ως κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία. «Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που περιμένουμε ότι οι κυπριακές πλευρές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους να οδηγήσουν αυτή τη διαδικασία σε μια λύση. Ο λαός της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν μια λύση, όχι ατέρμονες συζητήσεις».

 

Βασιζόμενος στη σημερινή τους συζήτηση, πρόσθεσε, πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες το κατάλαβαν αυτό και εξέφρασε την ελπίδα πως η συνάντηση βοήθησε στο να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία. Και οι δύο ηγέτες, είπε ο Μπαν Γκι μουν, του ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Σοβαρές διαφορές υπάρχουν, αλλά και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί, ως εταίροι, προς αυτό το στόχο. Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι το να προβάλλονται θετικά μηνύματα είναι ζωτικής σημασίας εάν οποιαδήποτε συμφωνία πρόκειται να την εμπιστευτούν και να αγκαλιασθεί από το αντίστοιχο κοινό σε δημοψηφίσματα».

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις επαφές τους τις επόμενες εβδομάδες ώστε να θεσπίσουν ένα πρακτικό σχέδιο για να ξεπεράσουν τα σημεία διαφωνίας που υπολείπονται. «Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά στο τέλος Ιανουαρίου, του χρόνου, στη Γενεύη». Στο μεταξύ, πρόσθεσε, οι ηγέτες θα προσδιορίσουν τις περαιτέρω συγκλίσεις και τα βασικά θέματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια. Αυτό, με τη σειρά του, σημείωσε, θα βοηθήσει τα ΗΕ να καθορίσουν τα δικά τους επόμενα βήματα.

 

Η έκθεση προς το ΣΑ αργότερα αυτό το μήνα, ανέφερε ο Μπαν Γκι μουν, θα περιέχει μια αξιολόγηση των συνομιλιών και υποσχέθηκε – όπως είπε – στους ηγέτες ότι αυτή η έκθεση θα είναι ειλικρινής και δίκαιη. Η σημερινή συνάντηση, πρόσθεσε, βοήθησε στο να ενημερωθεί γι’ αυτή την έκθεση και θα παραμένει σε στενή επαφή με τον Ειδικό του Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ τις επόμενες ημέρες.

 

Επικαλούμενος την «ευαίσθητη φύση των συζητήσεων», ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συμφώνησαν πως δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Δίπλα από τον Μπαν Γκι μουν κατά την ανάγνωση της δήλωσής του παρίσταντο ο Έρογλου και ο Χριστόφιας, οι οποίοι μετά το πέρας της έκαναν χειραψία ενώπιον των δημοσιογράφων.

Πηγή:CNA

 

Booking.com