Οι Έλληνες αγοράζουν εξοχικά σπίτια στην Τουρκία

Μπορεί στην Ελλάδα η αγορά κατοικίας και εξοχικής κατοικίας να περνά τη δική της κρίση εδώ και μερικά χρόνια, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Κι προτού προλάβετε να πείτε «και τι μας νοιάζει, ξέρουμε ότι είναι σe φάση ανάπτυξης η Τουρκία», να σας πληροφορήσουμε ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας στην Τουρκία ανθεί με τη βοήθεια… των Ελλήνων οι οποίοι έχουν αγοράσει χιλιάδες εξοχικά στη γειτονική χώρα!

Σύμφωνα με έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στην Τουρκία από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς!

«Οι Έλληνες δεν στρέφονται στην Τουρκία μόνο λόγω των χαμηλότερων τιμών, αλλά και επειδή στη γειτονική χώρα τα εξοχικά βρίσκονται σε ολοκληρωμένα οικιστικά συγκροτήματα, που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες, έως και ελικοδρόμια» εξηγεί κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Στην πρώτη γραμμή της προτίμησης των Ελλήνων αγοραστών είναι η Αττάλεια και η Αλικαρνασσός, οι οποίες εκτός των άλλων διαθέτουν και καλή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια.

«Και γιατί δεν φτιάχνουμε τέτοια οικιστικά συγκροτήματα και εδώ λοιπόν;», θα αναρωτηθήκατε…

Την απάντηση την δίνει ο σύμβουλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, Αντώνης Κολλάρος: «Η απουσία ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό και η μη ξεκάθαρη οριοθέτηση των χρήσεων γης στον παράκτιο χώρο δεν επιτρέπουν τη δημιουργία οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικίας στην Ελλάδα, όπως αυτά που διαθέτει η Τουρκία»...

Πηγή: Εφημερίδα «Κεφάλαιο»