Οι Έλληνες της Πόλης θα ψηφίσουν "Ναι" στο δημοψήφισμα

Ο πιο ηλικιωμένος διαιτητής και μπασκετμπολίστας της Τουρκικής Εθνικής Μπάσκετ, Αλέξανδρος Μορίσσης (80 ), γνωστός στην Τουρκία ως «Αλέκος», δήλωσε ότι ψήφισε «Ναι» για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα κατατεθεί σε δημοψήφισμα την Κυριακή.

«Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες ,οι οποίες έχουν αδικηθεί από τα πραξικοπήματα, ανυπομονούν για την ήμερα του δημοψηφίσματος» σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μορίσση στο πρακτορείο ειδήσεων Cihan.

Οι Έλληνες της Πόλης θα ψηφίσουν « Ναι»

Ο Αλέκος ψήφισε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ. Όπως πολλοί Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό, έτσι κι ο Αλέκος θεωρεί το δημοψήφισμα ως «ψήφο εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση . Οι Έλληνες της Πόλης θα ψηφίσουν ‘ Ναι ‘, λέει ο Αλέκος και προσθέτει ότι «με μεγάλη μου ευχαρίστηση ψήφισα ‘ Ναι’ ,με μεγάλη μου ευχαρίστηση ψήφισα ‘ Ναι’σ τον Ερντογάν»

Δοξάζω τον θεό να δώσει δύναμη στον Ερντογάν

«Ο Ερντογάν άλλαξε το πρόσωπο της Τουρκίας , έκανε την Τουρκία μια πολύ διαφορετική χώρα .Όλοι συζητούν για την Τουρκία. Με τον Ερντογάν και η οικονομία πάει πολύ καλά. Αν αφήσουν τον Ερντογάν, όλα θα πάνε πολύ καλά» πιστεύει ο Αλέκος .

«Όλοι οι Έλληνες της Πόλης υποστηρίζουν τον Ερντογάν» δηλώνει ο κ. Μορίσσης, προσθέτοντας ότι «Δοξάζω τον θεό να δώσει δύναμη στον Ερντογάν. Ακόμα μια θητεία να τον δούμε ως Πρωθυπουργό».

«Με τον Ερντογάν κάναμε προπόνηση στο ίδιο γήπεδο. Έπαιζα στην Ντολάπντερε. Όταν ήμουν μικρός, ήμουν τερματοφύλακας. Ο Ερντογάν ήταν ποδοσφαιριστής στην Κασίμπασα, όπου έπαιζα κι εγώ» θυμάται ο Αλέκος.

Ο Αλέκος ως ένας θερμός υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, απευθυνόμενος στους φίλους του στην Τουρκία, επισημαίνει ότι «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι φίλες, δεν είναι εχθροί. Αν ενωθούμε ,αν αλληλοβοηθηθούμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα».

Στα Σεπτεμβριανά η Τουρκία έχασε, η Ελλάδα κέρδισε

Ως ένας από τους ανθρώπους που έζησαν τα Σεπτεμβριανά, ο Αλέκος τονίζει ότι στενοχωρήθηκε πολύ και εξηγεί ότι με τα Σεπτεμβριανά η Ελλάδα κέρδισε ,ενώ η Τουρκία έχασε: « Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που καταστράφηκαν ήταν μορφωμένοι άνθρωποι, αγαπούσαν την Τουρκία και είχαν κάνει την στρατιωτική θητεία τους. Κατά την γνώμη μου, αυτοί που μας επιτεθήκαν ,είχαν έρθει από άλλες πόλεις. Οι περισσότεροι από τους Κωνσταντινουπολίτες μας προστάτεψαν ».

«Οι Έλληνες της Πόλης ήξεραν πολύ καλά το εμπόριο και τα Σεπτεμβριανά τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε, όχι μόνο οικονομικά, άλλα και σε κάθε τομέα» κατέληξε ο κ. Μορίσσης.

Ο Αλέκος (Αλέξανδρος Μορίσσης) γεννήθηκε το 1933 στην Χαλκηδόνα. Το 1964 αναγκάστηκε να μεταναστέψει στην Αθήνα ,αλλά διατήρησε τους δεσμούς του με την Τουρκία. Μέχρι και σήμερα, έχει στην Αθήνα την αντιπροσωπία μιας εταιρίας που εξάγει είδη δώρων από την Τουρκία στην Ελλάδα .Παρά την ηλικία του , επισκέπτεται την Τουρκία κάθε μήνα.