Οι New York Gypsy All Stars στη Θεσσαλονίκη

Ένας Σκοπιανός, ένας Έλληνας, δύο Τούρκοι κι ένας Αμερικανός συναντιούνται, όχι σε ένα μπαρ, όπως στα ανέκδοτα, αλλά στο χωνευτήρι λαών, ήχων και πολιτισμών που ονομάζεται Νέα Υόρκη!

Φανταστείτε τα γλεντζέδικα, ξεσηκωτικά χάλκινα των Βαλκανίων, μαζί με τις λικνιστικές μελωδίες της Τουρκίας και το πολύχρωμο πανηγύρι του ινδικού Bollywood, κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βαθιά μουσική γνώση και την cool jazz αίσθηση της Νέας Υόρκης…

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, οι New York Gypsy All - Stars εμφανίζονται στο Club του Μύλου, στις 22:00, για μία και μοναδική συναυλία.
Αν θα μπορούσες να φανταστείς ένα τραγούδι να κοιμάται κάπου στα Βαλκάνια, μέσα στην ατμόσφαιρα των ελληνικών παραδοσιακών ήχων, τους ανατολίτικους αμανέδες της Κωνσταντινούπολης, αλλά και τη Balkan αισθητική που δεν θα μπορούσε παρά να δίνει το δικό της αέρα στις μελωδικές γραμμές του. Αν παράλληλα ήξερες πως το τραγούδι αυτό πιθανότατα να ξυπνήσει σε κάποιο στούντιο ή μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης, νιώθοντας πως εκεί είναι το σπίτι και η οικογένειά του. Τότε είναι που σιγουρεύεσαι πως οι New York Gypsy All Stars έχουν βάλει το χέρι τους για να πραγματοποιηθεί με κάποιο τρόπο αυτό το υποθετικό ταξίδι.

Όλα έχουν μία εξήγηση. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ένας Έλληνας μπασίστας πέρασε έξω από ένα μικρό bar στη Νέα Υόρκη και η μουσική του φάνηκε παράδοξα οικεία. Μία Μεσογειακή αύρα στολισμένη με έναν απροσδιόριστα όμορφο τρόπο από τις μελωδικές γραμμές του κλαρινέτου, μία μουσική παρανόηση που συνέδεσε τη Δύση με την Ανατολή και ένα μουσικό quintet βιρτουόζων που δημιουργήθηκε κάτω από τις πιο περίεργες συνθήκες, έμελλε να αποτελέσει μία εξαιρετική καλλιτεχνική πρόταση η οποία ταξιδεύει πλέον σε όλο τον κόσμο, κάνοντας κριτικούς και κοινό να μιλούν για κάτι τελείως ξεχωριστό.

Οι New York Gypsy All Stars είναι ίσως η επιτομή της ελευθερίας τόσο στις επιλογές ενορχήστρωσης , όσο και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν τη μουσική τους στις live εμφανίσεις. Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια πολιτισμών της Ανατολής, αντιμετωπίζοντάς τα με έναν πιο αρμονικό αλλά και ελεύθερο τρόπο. Πρόκειται για μία σειρά μουσικών αυτοσχεδιασμών που ξεκινούν από την Gypsy Jazz, περνούν μέσα από το φίλτρο των N.Y.G.A.S, δέχονται electro-funk πινελιές και καταλήγουν σε ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που διατηρεί τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία από το μωσαϊκό των πολιτισμών που επισκέφτηκαν οι νομάδες μουσικοί στα ταξίδια τους.

Ο Ismail Lumanovski, ο Tamer Pinarbasi, ο Jason Lindner, ο Engin Kaan Gunaydin και ο  Παναγιώτης Ανδρέου αποτελούν πλέον ένα από τα πιο εναλλακτικά Balkan σχήματα παγκοσμίως.