"Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να βοηθήσουν στις πληρωμές των αποζημιώσεων"
property="content:encoded">

Με τις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου να εστιάζουν στο [[περιουσιακό ζήτημα]], η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος διατυπώνουν νέες ιδέες, προκειμένω να διευκολυνθούν οι πληρωμές των αποζημιώσεων, που καλούνται να πληρώσουν οι βόρειοι κάτοικοι του νησιού, στους νότιους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Το ογδόντα περίπου τοις εκατό της ακίνητης περιουσίας της βόρειας Κύπρου ανήκει σε Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με τη Hürriyet για δηλώσεις αξιωματούχων της περιοχής, οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν και τα οποία ανήκουν σε Ελληνοκύπριους.

Η ιδέα αυτή είναι μία από τις πολλές προτάσεις που θα μπορούσαν να παρουσιάσει η Τουρκία και η [[Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου]] ενώπιον των Ελληνοκυπρίων, ως μέρος της λύσης για το περιουσιακό ζήτημα της Κύπρου, ενός από τα πιο επίμαχα και δυσεπίλυτα ζητήματα που διχάζουν το νησί, ανέφεραν σε δηλώσεις τους, σήμερα Τετάρτη, Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι στην κυπριακή εφημερίδα Hürriyet Daily News & Economic Review.

Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Ντερβίς Έρογλου είχε συνομιλίες τη Δευτέρα στην Άγκυρα με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την εξεύρεση οικονομικών πόρων για τις δαπάνες αποζημίωσης της Τουρκοκυπριακής Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας.

 

Η Κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση στη βάση φημών,

Η Κυβέρνηση δεν κάνει διαπραγμάτευση στη βάση φημών, δημοσιευμάτων και πληροφοριών, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ για το περιουσιακό.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σχέδιο της Αγκυρας για διευθέτηση του περιουσιακού αποτελεί η τουρκοποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις οποίες δεν υπάρχουν σήμερα χρήστες ούτως ώστε όταν αποταθούν Ελληνοκύπριοι στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων να μπορούν να αποζημιωθούν, και με αυτό τον τρόπο να μην υπάρχουν ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

 

«Η Κυβέρνηση και η ε/κ πλευρά δεν διαπραγματεύονται με καμιά εφημερίδα. Ούτε κάνουν διαπραγμάτευση στη βάση φημών, δημοσιευμάτων και πληροφοριών. Η διαπραγμάτευση γίνεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εκεί κάνουμε διαπραγμάτευση, εκεί επιχειρηματολογούμε και εξηγούμε τη δική μας πρόταση για το περιουσιακό, εκεί απαντούμε και στην πρόταση της τ/κ πλευράς», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι από την άλλη, εμείς συνεχώς κάνουμε αναφορά για το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών, για την παράνομη οικοδόμηση που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια για επίλυση του περιουσιακού, πέραν από το παράνομο των πράξεων.

 

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι γνώστης της ατζέντας που θα συζητηθεί στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Ερογλου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση είναι σε επαφή και διαβούλευση με τα ΗΕ. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει με την πολιτική ηγεσία του τόπου, θα διαβουλευτεί μαζί της και έτοιμος θα πάει στη Νέα Υόρκη», είπε, και απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Κυβέρνηση θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Τέλος, ερωτηθείς αν τουρκικό πλοίο που διεξάγει έρευνες βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση.