Οι τουρκικές συμμετοχές στο 56ο ΦΚΘ

Τo 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 φιλοξενεί όπως κάθε χρόνο ταινίες του τουρκικού κινηματογράφου. Φέτος στο σύνολο τους οι τουρκικές συμμετοχές είναι 6, 4 ταινίες μεγάλου και 2 μικρού μήκους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η ταινία Ατίθασες της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκουβεν η οποία έχει αποσπάσει ήδη πολλά σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ και η οποία διαγωνίζεται για το βραβείο LUX  Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου στο 56ο ΦΚΘ.

Ακολουθούν αναλυτικά οι ταινίες και οι προβολές:

ΚΙΣΣΟΣ / SARMASIK / IVY, Tolga KARACELIK, Turkey, Germany, 2015, 104΄

Κατηγορία στο ΦΚΘ: Διεθνές Διαγωνιστικό
Συμπαραγωγή: Τουρκία-Γερμανία

Τo πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου βρίσκεται εγκλωβισμένο έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει μόλις χρεοκοπήσει και οι πέντε εναπομείναντες άνδρες μαζί με τον καπετάνιο πρέπει να περιμένουν για όσο χρειαστεί μέσα στο πλοίο, προκειμένου να μην κατασχεθεί από τις αρχές, διεκδικώντας στο μεταξύ τα δεδουλευμένα τους. Αναπόφευκτα, τα τρόφιμα και οι αντοχές εξαντλούνται και τα όρια ξεπερνιούνται. Η δεύτερη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη Τόλγκα Καρατσελίκ είναι ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ, αινιγματικό από την αρχή έως το τέλος.

Προβολές: Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, 18.00, Αίθουσα Ολύμπιον
                 Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 15.30, Αίθουσα Φρίντα Λιάππα

ΑΤΙΘΑΣΕΣ/MUSTANG, Deniz Gamze ERGUVEN, France, Turkey, Germany, Qatar, 2015, 94’

Κατηγορία στο ΦΚΘ: Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές Προβολές, Υποψηφιότητα για το βραβείο LUX
Συμπαραγωγή: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σ’ ένα χωριό στη βόρεια Τουρκία, η Λαλέ και οι τέσσερεις αδελφές της γυρνούν από το σχολείο και παίζουν αθώα με τ’ αγόρια. Η υποτιθέμενη ανηθικότητα των παιχνιδιών τους προκαλεί ένα σκάνδαλο με αθέλητες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σιγά σιγά σε φυλακή, το σχολείο αντικαθίσταται με μαθήματα κατ’ οίκον με θέμα τις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, και ξεκινούν τα προξενιά. Οι πέντε αδελφές, σπρωγμένες από την ίδια επιθυμία για ελευθερία, επαναστατούν ενάντια στους περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

Βραβεία
Βραβείο «Label Europa Cinemas» –Φεστιβάλ Καννών 2015, Γαλλία
Χρυσός Δούκας (Μεγάλο Βραβείο, Βραβείο Σκηνοθεσίας) -Odessa IFF 2015, Ukraine
Μεγάλο Βραβείο, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής – Sakhalin IFF 2015, Russia
Βραβείο «Καρδιά του Σεράγεβο» για την Καλύτερη Ταινία και για τις καλύτερες Γυναικείες Ερμηνείες (γυναικείο καστ) – Sarajevo IFF 2015, Bosnia-Herzegovina

Προβολές: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 22.30, Αίθουσα Ολύμπιον
                 Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 20.30, Αίθουσα Σταύρος Τορνές

ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ/ANA YURDU/MOTHERLAND, Senem TUZEN, Turkey, Greece, 2015, 98’

Κατηγορία στο ΦΚΘ: Ματιές Στα Βαλκάνια
Συμπαραγωγή: Τουρκία - Ελλάδα

Η Νεσρίν είναι μια μεσοαστή που προσπαθεί να συνέλθει από ένα διαζύγιο. Παραιτείται από δουλειά της σ’ ένα γραφείο, εγκαταλείπει το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη και εγκαθίσταται στο χωριό, στο σπίτι της γιαγιάς της που δεν ζει πια, για να ολοκληρώσει ένα μυθιστόρημα και να κάνει πραγματικότητα το παιδικό της όνειρο να γίνει συγγραφέας. Όταν η συντηρητική και ολοένα και πιο διαταραγμένη μητέρα της εμφανίζεται απρόσκλητη κι αρνείται να φύγει, το γράψιμο σταματά και οι φαντασιώσεις τής Νεσρίν για τη ζωή στο χωριό γίνονται φαρμάκι, καθώς η καθεμιά τους αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις πιο σκοτεινές πλευρές του εσωτερικού κόσμου της άλλης.

Η ταινία συμμετείχε στο Thessaloniki Crossroads and Connecting Cottbus co-production markets στο ΦΚΘ 2012 κερδίζοντας τον τίτλο Καλύτερου Πρόζεκτ.
Έχει αποσπάσει τα Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Α’ Γυναικείου ρόλου, βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Τουρκικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, βραβείο Σκηνοθεσίας της Τουρκικής Ένωσης Σκηνοθετών  – Adana International Golden Boll FF 2015, Turkey
Βραβείο FIPRESCI, βραβείο NETPAC για την Καλύτερη Ασιατική Ταινία  – Warsaw IFF 2015, Poland

Προβολές: Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, 18.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές
                 Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 20.30, Αίθουσα Σταύρος Τορνές 

ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ/ABLUKA/FRENZY, Emin ALPER, Turkey, France, Qatar, 2015, 119’

Κατηγορία στο ΦΚΘ: Ματιές στα Βαλκάνια
Συμπαραγωγ: Τουρκία-Γαλλία

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής βίας. Ο Χαμζά, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός, προτείνει στον Καντίρ την αποφυλάκιση υπό έναν δεσμευτικό όρο: προκειμένου ν’ αποφυλακιστεί, θα πρέπει να ενταχθεί σε μια μονάδα των μυστικών υπηρεσιών της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες. Ο Καντίρ δέχεται και ξεκινά να μαζεύει σκουπίδια από τις φτωχογειτονιές, ελέγχοντας αν μέσα σ’ αυτά βρίσκονται υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών. Σε μία απ’ αυτές τις γειτονιές, ο Καντίρ βρίσκει τον μικρό του αδελφό, Αχμέτ. Ο Αχμέτ δουλεύει στο δήμο, στην ομάδα που αναλαμβάνει την εξολόθρευση αδέσποτων σκύλων. Η απροθυμία του Αχμέτ να συνδεθεί αδελφικά με τον Καντίρ, παρά την επιμονή του τελευταίου, οδηγεί τον Καντίρ να πλάσει ιστορίες συνωμοσίας που εξηγούν την αποστασιοποίηση του αδελφού του.

Βραβεία
Ειδικό βραβείο της Επιτροπής, Χρυσό Χέλι, βραβείο
«Arca Cinema Giovani» / Special Jury Prize, Bisato d’Oro– Venice IFF 2015, Italy
Bραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, υποσχόμενου Ηθοποιού, Επιλογής του Κοινού για την Καλύτερη Ταινία  – Adana IFF 2015, Turkey

Προβολές: Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, 23.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές
                 Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, 23.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές

ΜΗΤΕΡΑ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΑΡΘΕΝΑ/GRI BOLGE/MOTHER, VIRGIN NO MORE, Derya DURMAZ, Turkey, 2015, 7’

Κατηγορία στο ΦΚΘ: Ματιές τα βαλκάνια, Μικρού μήκους

Ένα λευκό ταβάνι, με μια μακρόστενη, κατάλευκη λάμπα φθορίου που τρεμοπαίζει, είναι η αρχή της κατάδυσης μιας νεαρής γυναίκας στο λαβύρινθο της μνήμης. Θυμάται την παλιά της συνήθεια να γελάει όταν νιώθει άγχος. Ακριβώς απέναντί της στέκεται η αγαπημένη της, προστατευτική μητέρα. Άραγε, όμως, όταν μια απρόσμενη αλήθεια για την κόρη αποκαλυφθεί στη μητέρα, θα μπορέσει αυτή η σχέση στοργής να παραμείνει αγνή κι αμόλυντη;

Προβολές: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 23.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές
                 Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, 13.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές

 

ΤΡΙΤΗ/SALI/TUESDAY, Ziya DEMIREL, Turkey, France, 2015, 12’

Κατηγορία στο ΦΚΘ: Ματιές τα βαλκάνια, μικρού μήκους
Συμπαραγωγή: Τουρκία-Γαλλία

Μια συνηθισμένη μέρα μιας έφηβης στο σχολείο, στην Κωνσταντινούπολη, και οι συναντήσεις της με τρεις
διαφορετικούς άνδρες καθώς πηγαίνει στο σχολείο, παίζει μπάσκετ και παίρνει το λεωφορείο για το σπίτι.

Βραβεία
Ειδική Μνεία της Επιτροπής– Sarajevo IFF 2015, Bosnia-Herzegovina

Προβολές: Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, 23.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές
                 Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, 13.00, Αίθουσα Σταύρος Τορνές

 

Ντενίζ Γκαμζέ Έργκουβεν
Booking.com