Οι τουρκικές ταινίες του 58ου ΦΚΘ

Με δύο καταξιωμένους και ταλαντούχους σκηνοθέτες δίνει το παρόν ο τουρκικός κινηματογράφος στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

O Σεμίχ Καπλανογλου επιστρέφει στο Φεστιβάλ με την τελευταία του ταινία, Σπόρος (Buğday). Μία ασπρόμαυρη υπαρξιακή ταινία επιστημονικής φαντασίας και η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστής στην ταινία είναι ο διάσημος ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ (Απέραντο Γαλάζιο). Στη διοργάνωση θα παρευρεθούν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής.

Υπόθεση

Δύο άνδρες στο κοντινό, πλην απροσδιόριστο μέλλον. Τι αναζητούν ο καθηγητής γενετικής σπόρων Δρ. Έρολ Έριν και ο επιστήμονας Τζεμίλ Ακμάν, που παράτησε μια λαμπρή καριέρα και ό,τι άλλο ήξερε, σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη;

Ο σκηνοθέτης

Ο Σεμίχ Καπλάνογλου γεννήθηκε το 1963 στην Τουρκία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου. Ο Καπλάνογλου κέρδισε διεθνή αναγνώριση με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Egg (2007), η οποία έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Το 2008, η ταινία του Milk έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και κέρδισε διεθνή βραβεία, όπως το Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης. Το Honey (2010), που αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Γιουσούφ», κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε του ίδιου έτους. Ως παραγωγός συνέβαλε πρόσφατα στη δημιουργία της ταινίας Τα παιδιά του Σαράγεβο της Άιντα Μπέγκιτς, η οποία απέσπασε ειδική μνεία στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (2012). Το Grain είναι η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Οι προβολές της ταινίας θα είναι:

05 Νοεμβρίου 2017 20:30             Αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ        

06 Νοεμβρίου 2017 20:30             Αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Η δεύτερη τουρκική ταινία που θα προβληθεί είναι το Άνυδρο Καλοκαίρι (Susuz Yaz) του Μετίν Ερκσάν. Ο Μετίν Ερκσάν αποτέλεσε εκπρόσωπος του ρεαλιστικού κινήματος του τουρκικού κινηματογράφου και ήταν εκείνος που κατάφερε να αναδείξει τον τουρκικό κινηματογράφο σε διεθνές επίπεδο. Το Άνυδρο Καλοκαίρι (1963) ήταν η πρώτη ταινία στην ιστορία του τουρκικού κινηματογράφου που κέρδισε διεθνές βραβείο. Βραβεύτηκε με την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1964 ενώ την μουσική της ταινίας επιμελήθηκε ο Μάνος Χατζηδάκις.

Υπόθεση

Ο Οσμάν, ένας άπληστος χωρικός, αποφασίζει να φράξει το ποτιστικό κανάλι που διασχίζει το χωράφι του, αποκόπτοντας τους υπόλοιπους αγρότες της περιοχής από το νερό. Ο Χασάν, ο νεότερος αδερφός του και πιο ήπιος χαρακτήρας, τον προειδοποιεί ότι μια τέτοια πράξη θα στρέψει εναντίον του το χωριό. Όμως ο Οσμάν επιμένει και ο Χασάν και η μνηστή του, η Μπαχάρ, υποτάσσονται στη θέλησή του. Πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία του τουρκικού κινηματογράφου, τιμημένο με Χρυσή Άρκτο, το Άνυδρο καλοκαίρι είναι μια σπουδή στα χθόνια ανθρώπινα ένστικτα, υπό τον λαμπρό ήλιο του Αιγαίου που εξάπτει τα πάθη.

Ο σκηνοθέτης

Ο υπερπαραγωγικός Μετίν Ερκσάν (1929-2012) σκηνοθέτησε 42 ταινίες, από τις οποίες οι 29 ήταν βασισμένες σε δικό του σενάριο. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και από πολύ νέος άρχισε να αρθρογραφεί ως κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες και περιοδικά. Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία σοσιαλιστικού ρεαλισμού τη δεκαετία το ’50, αλλά εξέλιξε το προσωπικό του ύφος τη δεκαετία του ’60. Το 1964 βραβεύτηκε με Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Μετά το 1970, σκηνοθέτησε πολλές τηλεοπτικές ταινίες.

Οι προβολές της ταινίας θα είναι:

04 Νοεμβρίου 2017 23:00      Αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

09 Νοεμβρίου 2017 13:30      Αίθουσα ΣTAYPOΣ TOPNEΣ

Και οι δύο ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ανανεωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα του Φεστιβάλ http://www2.filmfestival.gr/el/festival-gr/film-festival