ΟΗΕ: Αναζητείται φόρμουλα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό

Κρίσιμη συνάντηση με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει «παγώσει» τις συνομιλίες για  την επίλυση του Κυπριακού θα έχει  το βράδυ της Παρασκευής στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη,  ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο ειδικός σύμβουλος του στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.Ίσως και το Νοέμβριο η έναρξη των διαπραγματεύσεων
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι «παρά τις διαφορές και τα εμπόδια, κάποια στιγμή μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» και ο ΟΗΕ αναζητεί την «χρυσή τομή» για το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος στον οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές.

Συμβιβαστική πρόταση από Μπαν Κι Μουν
Όπως υποστηρίζεται, δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση από πλευράς Μπαν Κι-μουν, παρουσιάζοντας «συμβιβαστική πρόταση» για την πραγματοποίηση συνάντησης των ηγετών των δυο κοινοτήτων, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου.
Εκτός από το γγ των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντάουνερ θα παρακαθήσει απόψε σε σύσκεψη με τον αναπληρωτή γγ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφερι Φέλτμαν, την ειδική αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ και συνεργάτες τους.
Ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί αναδεικνύεται σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, αν δεν ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, με στόχο μια λύση που θα στηρίζεται σε μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια.
Από την πλευρά του, ο κ. Έρογλου επιμένει στον ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και απορρίπτει σαφή αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το πλαίσιο της λύσης σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Αναχωρεί, με προτάσεις, για Κύπρο ο Ντάουνερ
Μετά τις αποψινές συναντήσεις του στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα δει χωριστά τους διαπραγματευτικές των δυο κοινοτήτων, ενώ χωριστές συναντήσεις θα έχει και με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Έρογλου.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του περασμένου μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει, μετά από συνάντησή του με το λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων, Οζντίλ Ναμί, ότι είχε προγραμματιστεί από τον ΟΗΕ να υπάρξει κοινή συνάντηση των δυο ηγετών στο νησί στις 4 Νοεμβρίου.
Στο μεταξύ, αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν οι συναντήσεις του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στην 'Αγκυρα και του Τουρκοκύπριου, Οσμάν Ερτούγ, στην Αθήνα, αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο αν θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στη Λευκωσία, σε κάτι που φαίνεται ότι επιμένει η τουρκική πλευρά. (ΑΜΠΕ)

Booking.com