Ολοκληρώθηκε το 12o Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας

To 12o Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας διοργανώθηκε από τον ελληνοτουρκικό σύλλογο Defne-Δάφνη και τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (Rumvader). Χάρη στη συμβολή και του Δήμου Ίμβρου/Gökçeada ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Φέτος το φεστιβάλ έλαβε χώρα στη Σαμοθράκη και στην Ίμβρο. Σκοπός ήταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση που εδώ και τόσα χρόνια αποτελεί απραγματοποίητο όνειρο, ουτοπία τρόπον τινά, ανάμεσα στα δύο αυτά νησιά που είναι «πολύ κοντά και πολύ μακριά», και αυτό ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα του Φεστιβάλ:

1.  Για πρώτη φορά τα δύο νησιά προβλήθηκαν ως «ένας προορισμός» όσον αφορά τον τουρισμό.    

2.   Στη Σαμοθράκη, όπου οι δραστηριότητες ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου, διοργανώθηκε δημόσια συζήτηση, με θέμα το περιβάλλον και τον τουρισμό. Στην Ίμβρο, σε αντίστοιχη δημόσια συζήτηση, οι ομιλητές  αναφέρθηκαν επιπλέον στις άδικες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο νησί με στόχο τους Ρωμιούς, καθώς και στο άνοιγμα του ελληνικού σχολείου στο νησί.
      
3.   Οι λαϊκοί χοροί στη Σαμοθράκη και στην Ίμβρο κέρδισαν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του κοινού. Ιδιαίτερα ο πρέσβης ε.τ. Yalım Eralp, με το ζεϊμπέκικο που χόρεψε για την ειρήνη προς τιμήν των κατοίκων των δύο νησιών, εξέφρασε τα αισθήματα όλων.

4.   Στη Σαμοθράκη, στο λιμάνι, η ζωντανή λαϊκή μουσική κέρδισε το ενδιαφέρον. Στην Ίμβρο, μουσικοί από τη Σαμοθράκη έπαιξαν κοινούς σκοπούς (ρεμπέτικο) και τραγούδια του νησιού τους.

5.    Και στα δύο νησιά οι καλεσμένοι μας, διάσημοι γευσιγνώστες, γεύτηκαν τοπικά προϊόντα όπως θαλασσινά, κρέας και κρασί. Προβλήθηκαν οι γαστρονομικές ομοιότητες των δύο νησιών.

6.      Για πρώτη φορά στην ιστορία, η εφημερίδα Çanakkale-Olay δημοσίευσε την είδηση του φεστιβάλ στα τουρκικά και στα ελληνικά στην πρώτη σελίδα. Χάρη στην εφημερίδα που διανεμήθηκε και στα δύο νησιά, το φεστιβάλ προβλήθηκε με σωστό τρόπο και έλαβε ευρεία δημοσιότητα. Η ειδησεογραφική κάλυψη από την εφημερίδα Γνώμη της Αλεξανδρούπολης ήταν υποδειγματική.

7.  Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι είναι πιο ευχάριστη η διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στην Ίμβρο μέσω Σαμοθράκης. Όσοι ήρθαν από τη Σαμοθράκη δήλωσαν ότι αν ξεκινήσει η απευθείας σύνδεση θα παραθερίζουν και στην Ίμβρο. 

8.  Στο λιμάνι της Σαμοθράκης η εγκατάσταση με τίτλο «Δυο νησιά δύο αμπέλια» στα ελληνικά και στα τουρκικά αντιπροσωπεύει ένα ζεστό καλωσόρισμα και την εικόνα της ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς. Στην Ίμβρο η αντίστοιχη εγκατάσταση στολίζεται επίσης από την πρώτη πινακίδα στα ελληνικά και στα τουρκικά σε αυτό το νησί όπου κατοικούν Ρωμιοί συμπολίτες μας και χαιρετά από μακριά τη Σαμοθράκη που διακρίνεται στο φόντο.  
9.    Το φεστιβάλ μας, που είχε απήχηση στο κοινό-στόχο του στις δύο ακτές του Αιγαίου, παρουσίασε ένα υπόδειγμα για την εξέλιξη του τουρισμού και του εμπορίου με τη γλώσσα του πολιτισμού και της τέχνης. Τα ξενοδοχεία που έκαναν τζίρο παρά το τέλος της σεζόν, τα εστιατόρια και οι επαγγελματίες χάρηκαν πολύ για την επικερδή αυτή έκπληξη και οι κάτοικοι των δύο νησιών χάρηκαν για το μεγάλο αυτό βήμα για την ειρήνη. (Στο αρχείο μας φυλάσσονται ήδη οι ευχαριστήριες επιστολές που μας έστειλαν.)

10.  Η έκθεση φωτογραφίας «Παλιά Ίμβρος» στο νησί ήταν πολύ διαφωτιστική ως προς το παρελθόν και την κοινωνική ιστορία του. Η διαδραστική περφόρμανς που έλαβε χώρα στο κοινοτικό πλυσταριό του χωριού Σχοινούδι τόνισε την επιθυμία για «κάθαρση» σε αρμονία με την ιστορία του νησιού. Όλοι συμμετείχαν σαν σε ενός λεπτού σιγή για τους Ρωμιούς συμπολίτες μας που εξαναγκάστηκαν σε φυγή από τον τόπο τους.

12.   Στη Σαμοθράκη έγινε περιήγηση στη Χώρα, στους καταρράκτες του Φονιά, στον αρχαιολογικό χώρο, στο μουσείο και στα Θέρμα. Στην Ίμβρο έγινε περιήγηση στα ελληνικά χωριά με την ασύγκριτη αρχιτεκτονική τους. Το κτίριο του Συλλόγου Ιμβρίων στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων, γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, φιλοξένησε για πρώτη φορά μια τέτοια ελληνοτουρκική διοργάνωση.

13. Οι τοπικοί άρχοντες των δύο νησιών, δήμαρχοι, καθώς επίσης αντιπεριφερειάρχης και έπαρχος, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο επίσημης αποστολής.

14. Και στα δύο νησιά, λειτούργησαν τα τελωνεία, για τα οποία είχαν πια απελπιστεί. Έφτασε το καράβι, που έλεγαν ότι δεν θα έρθει. Ιδιαίτερα το τελωνείο της Ίμβρου που λειτούργησε για πρώτη φορά ήταν ο κύριος στόχος του φεστιβάλ. Έτσι οι Δάφνες κατόρθωσαν μια μεγάλη επιτυχία (Διότι με τον εξελισσόμενο τουρισμό θα έρθει επίσης η ποιότητα και το κέρδος).  Στη Σαμοθράκη επίσης χαροποίησε η λειτουργία τελωνειακής πύλης, που είχε κλείσει λόγω της κρίσης.

15.  Ο παγκοσμίως γνωστός φωτογράφος καλλιτέχνης İzzet Keribar τίμησε το φεστιβάλ με τη συμμετοχή του. Φωτογράφισε και τα δύο νησιά, και σύντομα σχεδιάζει έκθεση με θέμα Σαμοθράκη-Ίμβρος. Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από αυτήν; Επίσης, και ο φωτογράφος Σεραφείμ από τη Σαμοθράκη ετοίμασε μια ωραία συλλογή φωτογραφιών από τα δύο νησιά.

16.   Για τους Έλληνες φίλους μας που λόγω μιας δυσάρεστης συμπαιγνίας δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στο σκέλος του φεστιβάλ στην Ίμβρο, ετοιμάζουμε στην Κωνσταντινούπολη μια ξεχωριστή δραστηριότητα εν είδει επανόρθωσης. Γνωστοί δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, διευθυντές μουσείων και καθηγητές πανεπιστημίου είχαν έρθει από την Αθήνα και την Ξάνθη στη Σαμοθράκη για το φεστιβάλ. Πάντως, το κέρδος ήταν της Σαμοθράκης, γιατί γνώρισαν το νησί με την άνεση χρόνου και τη συνοδεία του έγκριτου δημοσιογράφου της Αλεξανδρούπολης, κ. Λασκαράκη.

17.  Η λειτουργία του προσωρινού τελωνείου και το δρομολόγιο του καταμαράν διοργανώθηκαν υπ’ ευθύνη του Δήμου Ίμβρου. Ο σύλλογός μας δεν φέρει ευθύνη.
Όπως κάθε χρόνο, διασφάλισε τον σχεδιασμό, τη συμμετοχή χορηγών και διάσημων προσκεκλημένων, καθώς επίσης την άρτια δημοσιογραφική κάλυψη του φεστιβάλ. Όπως σε κάθε διεθνή διοργάνωση, η φιλοξενία των προσκεκλημένων αποτελεί το επίκεντρο της μέριμνας του συλλόγου. Και αυτή επιτεύχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα κέντρα που προσπάθησαν να ακυρώσουν το φεστιβάλ χρησιμοποιώντας «τις απαραίτητες λίστες ονομάτων για το δρομολόγιο του καταμαράν και τα τελωνεία» δεν κατάφεραν τον σκοπό τους. Υπήρξαν καθυστερήσεις, ακόμη και απώλειες συμμετοχής, αλλά το πρόγραμμα ακολουθήθηκε. Επιπλέον, ο σύλλογός μας κατάφερε να μετατρέψει σε θετικό στοιχείο ακόμα και αυτό το αρνητικό. Το ζήτημα του τελωνείου της Ίμβρου τέθηκε επισήμως στο τουρκικό κοινοβούλιο κατόπιν επερώτησης. (Τα σκοτεινά κέντρα διακήρυξαν με τον τρόπο τους τη συνέχιση του ψυχρού πολέμου στην Ίμβρο)

18.  Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο, που άνοιξε μετά από πενήντα χρόνια. Οι δημοσιογράφοι στην αποστολή του φεστιβάλ παρέτειναν την παραμονή τους στο νησί για να καλύψουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς σε αυτό, ενώ και ξένοι εκπρόσωποι του Τύπου που είχαν έρθει για το σχολείο κάλυψαν τις δράσεις του φεστιβάλ.

19.   Τα τουρκικά και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με πολύ θετικό τρόπο το φεστιβάλ. Μια τέτοια διοργάνωση, με πλούσιο πρόγραμμα και παγκοσμίως γνωστούς συμμετέχοντες, έφερε νέα πνοή στην περιοχή και αποτέλεσε πρότυπο.

20 . Άνθρωποι που κοιτούσαν με νοσταλγία την απέναντι ακτή κατάφεραν επιτέλους να συναντηθούν. Ιδιαίτερα κάτοικοι της Σαμοθράκης με καταγωγή από την Ίμβρο και Ίμβριοι που ζούσαν σαν έγκλειστοι εδώ και χρόνια είδαν το φεστιβάλ σαν ένα ταξίδι ελπίδας.

21.  Τον Μάιο επιτύχαμε μια άλλη πρωτιά, με τη συνέντευξη Τύπου (Τσανάκκαλε και Ίμβρου) που διοργανώσαμε. Έτσι οι δημοσιογράφοι του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας εγκαινίασαν μια νέα προσέγγιση. Πριν από το φεστιβάλ, στην Αλεξανδρούπολη, ο δημοσιογράφος Σάμι Καραμπουγιούκογλου επίσης πραγματοποίησε με επιτυχία την ενημέρωση του τοπικού Τύπου.