Ομογενειακό βακουφικό πανεπιστήμιο στην Κων/πολη

Τα πρώτα δειλά αλλά ελπιδοφόρα βήματα για την ίδρυση ομογενειακού βακουφικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, κάνει η διοίκηση του ιδρύματος (βακουφιού) του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου» της Πόλης.

Το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ίδρυσης βακουφικού πανεπιστημίου από την Εφοροεπιτροπή του Κεντρικού Παρθεναγωγείου.
Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν από την Εφοροεπιτροπή η καθηγήτρια Έρση Κάλφογλου, η καθηγήτρια Εύα Αλεξάνδρου Σαρλάκ, η Βυζαντινολόγος Ευγενία Αδαμαντίδου, ο μουσικός Στυλιανός Μπερμπέρης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαρρής. Το λόγο έλαβε επίσης ο καθηγητής του Αριστοτελείου Κωνσταντίνος Σικαλίδης, ενώ μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του καρδιολόγου καθηγητή Αυξέντιου Καλαγκού και αναγνώσθηκαν επιστολές του καθηγητή Χρήστου Κλαίρη και του κ. Γιώργου Κρεμλή, Διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

Η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.

Οι ομιλητές παρουσίασαν το γενικό όραμα για την ίδρυση ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ίδρυματος που θα φέρει την ειδική ταυτότητα της Ομογένειας. «Ο πήχης τίθεται ψηλά με την ίδρυση πανεπιστημίου, αλλά αποτελεί αναγκαίο βήμα για να επιτευχθεί η αναζωογόνηση της Ομογένειας», όπως δήλωσε η πρόεδρος κ. Κάλφογλου. Θα επιδιωχθεί ο «ακαδημαϊκός επαναπατρισμός» συμπλήρωσε, ώστε το πανεπιστήμιο να λειτουργήσει ως οικονομικός και πολιτιστικός πόλος έλξης. Η Πρυτανεία του υπό κυοφορία θεσμού έχει ανατεθεί στον Πολίτη καθηγητή κ. Αυξέντιο Καλαγκό.
Αναφορικά με το κτίριο του σχολείου, χρήζει άμεσων δράσεων ανακαίνισης για τις οποίες έχουν εκπονηθεί μελέτες και έχουν γίνει επαφές με τεχνικά γραφεία. Όσο για το νομικό σκέλος, αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων να δώσει την έγκριση της στο βακούφι για να προχωρήσει στην ίδρυση πανεπιστημίου.

Η κατάσταση του κτιρίου σήμερα
Στη διάρκεια του κύκλου των ερωτήσεων, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από τους παρόντες που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος και παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο σπουδών όπως και την ιδιαίτερη ταυτότητα του πανεπιστημίου. Πνεύμα σύμπνοιας επικράτησε, όπως φάνηκε από την πρόταση του κ. Σανταλτζίδη, προέδρου της Κοινότητας Φερίκιοϊ, για παραχώρηση του κλειστού σχολείου της κοινότητας στο υπό ίδρυση πανεπιστήμιο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη δήλωση στήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχη, που ανακοίνωσε τη χορηγία 25.000 δολαρίων για την αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων που θα γίνουν εκ μέρους της Εφοροεπιτροπής κατά την υλοποίηση του εγχειρήματος.