Ομπάμα προειδοποίησε την ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας
Η Τουρκία «χώρα κέντρο στρατηγικού χαρακτήρα στον πολιτικό άξονα Ανατολής-Δύσης», διευκρίνισε στο ρεπορτάζ που παραχώρησε ο Μπάρακ Ομπάμα στην Corriere della Sera.

 

«Η Τουρκία σήμερα με την ισχυρή οικονομία της και ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ παρουσιάζεται ως ένα σημαντικό μοντέλο για τις υπόλοιπες Ισλαμικές χώρες με τα χαρακτηριστικά μιας μουσουλμανικής χώρας με δημοκρατικό καθεστώς. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς δίνουμε βαρύτητα στις σχέσεις μας με την Ankara», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ως απάντηση στην ερώτηση άραγε η Δύση χάνει την Τουρκία.

 

«Το σκηνικό που επιθυμούμε να δούμε είναι η Τουρκία να πάρει τη θέση της εντός της οικογενειακής φωτογραφίας μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ διότι εάν ο τουρκικός λαός χάσει την αισθητική αποξένωση από την κοινότητα τότε είναι πολύ φυσικό η χώρα αυτή να αναζητήσει νέους εταίρους και συνεργάτες σε άλλες περιοχές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Όσο για τις σχέσεις Τουρκίας -Ιράν ο Ομπάμα τόνισε ότι πραγματικά έζησαν μία περίοδο έντασης με την Τουρκία σε σχέση με τη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου αλλά και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ακολούθησε την τακτική αυτή διότι διαμοιράζεται μία σημαντική συνοριακή ζώνη με το Ιράν και δεν επιθυμεί μία πιθανή πολεμική εξέλιξη στην περιοχή της. Βέβαια και η Βραζιλία στην υπόθεση αυτή αποτελεί τη μυϊκή δύναμη η οποία τελευταία δείχνει μία αναδυόμενη δύναμη.