Το πακέτο "εκδημοκρατισμού" θα ανακοινώσει ο Ερντογάν
Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο πακέτο εκδημοκρατισμού για να γλιτώσει και  από τα βάρη των ποινών που τις επιβάλλονται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  υπο την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παρουσιαστεί η οριστική μόρφή του «Δημοκρατικού Πακέτου».
Στο συγκεκριμένο πακέτο, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, θα αναφέρεται η επιστροφή των παλαιών τοπωνυμίων. Όπως η πόλη Τούντζελι θα μετονομαστεί Ντέρσιμ όπως ζητούν οι Κούρδοι. Δεν διευκρινίζεται αν αυτός ο όρος θα αφορά και την Ίμβρο που η Τούρκοι την μετονόμασαν σε Gökçeada.
Στο «πακέτο εκδημοκρατισμού» θα περιλαμβάνονται μέτρα όπως τα μέτρα που θα αφορούν του Κούρδους, όπως η απελευθέρωση των Κούρδων φυλακισμένων , η απελευθέρωση της ισλαμικής μαντίλας στο δημόσιο, η μεγαλύτερη ελευθερία στις διαδηλώσεις και παροχή δικαιωμάτων στους Αλεβίτες.
Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης η τουρκική κυβέρνηση τονίζει πως πρέπει να επαναλειτουργήσει, όμως η Sabah γράφει πως ο Ερντογάν επιμένει στην αμοιβαιότητα δηλαδή ζητά ανταλλάγματα από την Ελλάδα.
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση ετοιμάζει σημαντικές θετικές εξελίξεις σχετικά με τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων της Τουρκίας.
Σημαντικό στοιχείο που δεν προβάλλεται έντονα από την φιλο-κυβερντηική εφημερίδα είναι πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα αποσύρει πολλές από τις αντιρρήσεις της σχετικά με την αυτονομία των τοπικών διοικήσεων. Η αυτονομία των δήμων ίσως είναι μια σημαντική παροχή στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας που η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από Κούρδους.
Η Sabah την προσπάθεια που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση την χαρακτηρίζει ως «δεύτερη σιωπηλή επανάσταση». Για την εφημερίδα η πρώτη επανάσταση ήταν η ανάληψη της  εξουσίας απο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.