Πάνω από 200.000 άτομα διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων των Αλεβίτων
Στο Καντικόι, Κωνσταντινούπολη, έγινε η συγκέντρωση 200.000 πολιτών στις 8 Νοεμβρίου, διαδηλώνοντας κατά του διαχωρισμού των Αλεβιτών και υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους.

 Ανάμεσα σε αυτά που ακούστηκαν, ήταν και η απαίτηση «να μην χτιστούν τζαμιά στα χωριά των Αλεβιτών και να μην σταλούν ιμάμηδες».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε 3 διαφορετικά μέρη πριν το μεσημέρι για να μετακινηθούν στο σημείο συνάντησής τους στο Καντικόι, μια δημοφιλή περιοχή κοντά στη θάλασσα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν (εκτός από  αλεβίτικες οργανώσεις)  πολιτικές ομάδες,  βουλευτές,  συνδικάτα και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: οι Πράσινοι, το Εργατικό Κίνημα(EHP),το Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το Φιλελεύθερο Αριστερό Κίνημα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα-Πρωτοβουλία των Καταπιεσμένων (ESP) , ο Αϊλά Ακάντ (DTP),ο Ουφούκ Ουράς ,ο Γκιουρσέλ Τεκίν ,ο Ταϊφούν Γκοργκούν(DİSK),ο Ερκάν Μπας(TKP),ο Αλπέρ Τας(ÖDP)κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή εις μνήμην των θυμάτων της φωτιάς που ξέσπασε στο ξενοδοχείο Μαντιμάκ στις 2 Ιουλίου 1993 στο Σίβας. Διατελέστηκαν πολλές ομιλίες, μουσικές παραστάσεις ,τελετουργικοί χοροί, ενώ το πλήθος φώναζε συνεχώς συνθήματα, όπως «Κάποτε θα ζητηθεί ο λογαριασμός του Σίβας». Οι πρόεδροι τριών αλεβίτικων οργανώσεων άσκησαν κριτική στην προσέγγιση της κυβέρνησης  για τα δικαιώματα των Αλεβίτων χαρακτηρίζοντάς την ως «μη αληθή» και «άδικη» ,ζητώντας μέτρα εντός  πλαισίου της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγγίζοντας το θέμα της αδελφοσύνης ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τη σπουδαιότητα του να ζεις ενωμένος. Στις ομιλίες δηλώθηκε ότι «είναι προκλητικό να μην αναγνωρίζονται τα τζεμ των Αλεβιτών ως τόποι λατρείας», όπως και ασκήθηκε έντονη κριτική και σ το γεγονός  ότι δεν μετέτρεψαν το ξενοδοχείο Μαντιμάκ σε μουσείο.

Η διαδήλωση  ήρθε σε τέλος υπό τις μουσικές παραστάσεις των Έμρε Σαλτίκ, Σαμπαχάτ Ακιράζ, Σεβάλ Σαμ, Εντίπ Ακμπαϊράμ και Σουάβι, συνοδευόμενοι με παραδοσιακούς χορούς.