Παρέμβαση Παπούλια για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας
Την αντίθεσή του στην πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει με τα πυρηνικά της σχέδια σε σεισμογενή περιοχή, απέναντι από τη Ρόδο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα.

"Είναι ακατανόητο, τη στιγμή που όλοι είναι συγκλονισμένοι από την καταστροφή στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, η Τουρκία να θέλει να χτίσει σε σεισμογενή περιοχή τον δικό της πυρηνικό αντιδραστήρα απέναντι από τη Ρόδο", είπε και τόνισε ότι "πρέπει ο κ. Ερντογάν να το σκεφθεί πολλές φορές". Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να παρέμβουν "για να μην έχουμε μία καταστροφή, που θα είναι στο κατώφλι μας". Αναφερόμενος στις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, καθώς και στις πτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά, ο κ. Παπούλιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ξέρει ότι "δεν μπορεί να μας πτοεί" και πως δεν είναι προς όφελός της "όταν μάλιστα σκέπτεται ότι θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία". "Είναι καλύτερα να περάσουμε σε μία περίοδο ομαλών σχέσεων καλής γειτονίας", πρόσθεσε.

Η Άγκυρα θα αρχίσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου μαζί με τη Ρωσία στο Άκουγιου.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει μαζί με τη Ρωσία το πρώτο της πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, μια περιοχή γνωστή για τη σεισμικότητά της, παρά το ατύχημα που προκλήθηκε από το σεισμό της Παρασκευής στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μένουν μήνες, ίσως εβδομάδες για να αρχίσουμε μαζί με τη Ρωσία το πρόγραμμά μας για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Μόσχα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Άκουγιου βρίσκεται στη νότια Τουρκία, στα παράλια στη Μεσόγειο και η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της.

Τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα Άδανα το 1998, μια πόλη κοντά στη Μερσίνη, την επαρχία όπου θα κατασκευαστεί το πυρηνικό εργοστάσιο.

Μιλώντας σε τουρκο-ρωσικό φόρουμ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα. Θα ξεκινήσουμε ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο επενδύεται με 20 δισεκατομμύρια δολάρια».

Πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα για τη Ρωσία, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στα προγράμματά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στην Τουρκία, παρά τη σοβαρή κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία. «Δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία το Μάιο του 2010 για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα, προκαλώντας την οργή των οικολόγων που προειδοποιούν για τους κινδύνους στη σεισμογενή περιοχή.

Ο Ερντογάν ζήτησε από τους Ρώσους συνομιλητές του να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Ρωσία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

ΑΠΕ-ΜΠΕ